Diminuarea creditelor de angajament, o problemă pentru țările UE
Parlamentul solicită un buget al UE pentru 2025 ce se va concentra pe îmbunătățirea vieții oamenilor, creșterea competitivității și abordarea provocărilor actuale.
Robina Cornaciu, 29.10.2024, 10:33
Eurodeputații au stabilit suma totală a creditelor de angajament pentru proiectul de buget al anului viitor la aproape 201 de miliarde de euro, cu 1,24 de miliarde de euro mai mult decât propunerea Comisiei Europene din luna iunie, potrivit comunicatului de presă al Parlamentului European.
Parlamentul European dorește să sprijine programe importante pentru a face față provocărilor din domeniul sănătății, pentru a sprijini tinerii, agricultura și zonele rurale, pentru a-i ajuta pe cei afectați de dezastre naturale, pentru a susține acțiunile climatice, pentru a gestiona migrația și nevoile de securitate, precum și pentru a consolida sprijinul UE acordat regiunilor vecine, care se confruntă cu crize geopolitice și umanitare.
Eurodeputații au restabilit nivelul inițial al bugetului, unde Consiliul a propus reduceri de 1,52 de miliarde de euro, și au stabilit creditele de plată la 153,5 de miliarde de euro.
Votul din 23 octombrie din Parlamentul European este un semnal puternic de sprijin pentru un buget al UE centrat pe cetățeni, axat pe investiții în dezvoltarea economică și îmbunătățirea vieții oamenilor, a afirmat Victor Negrescu, europarlamentar.
“Rolul meu în calitate de raportor și negociator șef al Parlamentului European este de a apăra rolul de autoritate bugetară a instituției noastre dar și să mă asigur că bugetul annual adresează prioritățile asupra cărora am convenit cu grupurile politice.
Recentele alegeri europene au transmis un mesaj clar cu privire la faptul că pentru a avea mai multă solidaritate între statele membre și mai multe investiții în politici și programe, avem nevoie de finanțări adecvate, și avem nevoie desigur ca acele finanțări să îmbunătățească viețile oamenilor.
Acest apel nu poate fi tradus prin mai multe tăieri bugetare și printr-o reducere a resurselor mult necesare pentru a ajuta cetățenii nostri să depășească această perioadă dificilă.
Bugetarea prudentă nu însemnă blocarea finanțării priorităților cetățenilor, nu însemnă reduceri din contribuțiile bugetare și cu siguranță nu însemnă tăieri din programme pentru a finanța rate ridicate ale dobânzilor . Trebuie să facem mai mult împreună și mai bine, nu mai puțin.”