Dialog strategic pentru viitorul agriculturii din UE
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a lansat, pe 25 ianuarie, dialogul strategic privind viitorul agriculturii.
Corina Cristea, 02.02.2024, 12:05
Anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său din 2023 privind starea Uniunii, dialogul strategic privind viitorul agriculturii a fost lansat acum, pe 25 ianuarie. Acesta reunește principalele părți interesate din întregul lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale, precum și organizații neguvernamentale și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare și mediul academic.
Noul
forum – mandatat să modeleze o viziune comună asupra viitorului sistemului
agricol și alimentar al UE – va aborda provocările și oportunitățile
ridicate de participanții la dialog, cum ar fi un nivel de trai echitabil
pentru fermieri și comunitățile rurale, sprijinirea agriculturii în limitele
planetei și ale ecosistemelor sale, exploatarea oportunităților uriașe oferite
de cunoaștere și de inovarea tehnologică și promovarea unui viitor prosper pentru
sistemul alimentar al UE într-o lume competitivă.
A sosit momentul să ajungem la un nou consens privind alimentația și agricultura în rândul fermierilor, al comunităților rurale și al tuturor celorlalți actori din lanțul agroalimentar al UE, a declarat șefa executivului comunitar:
Datorită agriculturii europene – femeilor și bărbaților care lucrează
pământul – Europa are cea mai sănătoasă și de cea mai bună calitate hrană din
lume. Fermierii noștri operează zilnic pe o piață globală foarte competitivă. Sunteți
adesea partea cea mai vulnerabilă din lanțul valoric. Și bineînțeles că meriți
o remunerație corectă. Scopul nostru este să vă sprijinim mijloacele de
existență și să vă garantăm securitatea alimentară europeană. Fiecare dintre
voi aveți un rol de jucat, fiecare din propria perspectivă, desigur.
Consumatorii vor avea un rol de jucat, deoarece alegerile lor stimulează
inovația și cererea.
Părinții, de exemplu, caută hrană sănătoasă pentru copiii
lor, ei aleg foarte atent. Tinerii cer din ce în ce mai mult alimente
sustenabile, retailerii și procesatorii de produse alimentare au, de asemenea,
un rol crucial. Trebuie să concurați la nivel global și trebuie să acționați
local, să răspundeți la preferințele consumatorilor.
Mulți dintre voi susțineți
bunăstarea animalelor și biodiversitatea și mulți dintre voi apărăți interesele
celor mai puțin înstăriți, de exemplu, luptând cu risipa alimentară. Acum, găsirea
unui consens și a unei opinii comune asupra drumului de urmat nu este cu
siguranță o sarcină ușoară. Sunt pe deplin conștientă de asta. Dar cred și că
este o oportunitate imensă pe care o avem aici. O oportunitate de a modela
viitorul și o parte esențială a economiei de mâine.
Prin combinarea diferitelor perspective, dialogul urmărește să
încurajeze crearea de noi soluții și să creeze o viziune comună pentru viitorul
sectorului agricol și alimentar al UE până în vara anului 2024. Dialogul
strategic urmărește să acopere toate politicile din domeniul agriculturii și al
producției alimentare, pentru a consolida înțelegerea provocărilor actuale și
preconizate.
Dialogul va fi, de asemenea, o ocazie de a asculta perspectivele,
ambițiile, preocupările și soluțiile fermierilor și ale altor părți interesate
importante din întregul lanț agroalimentar, cu scopul de a găsi o bază comună
pentru viitorul sectorului agroalimentar al Uniunii.