Dialog pentru o agricultură sustenabilă și remunerată echitabil
Comisia Europeană a fost invitată în Parlamentul European la un dialog pe teama sustenabilităţii agriculturii şi a remunerării echitabile a fermierilor.
Clara Iancu, 18.04.2024, 09:18
Eurodeputaţii europeni au discutat în Parlamentul European despre capacitatea fermierilor și a comunităților rurale de a face faţă provocărilor actuale şi au invitat Comisia Europeană la un dialog pe teama sustenabilităţii agriculturii şi a remunerării echitabile.
Comisia Europeană consideră că factorii de decizie trebuie să se concentreze pe asigurarea unor standarde de viață corecte pentru fermieri și pentru comunitățile rurale, pe exploatarea oportunităților oferite de inovația tehnologică, dar și pe promovarea unui viitor prosper pentru sistemul alimentar al Uniunii Europene.
În completare, în Parlamentul European, Maroš Šefčovič, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a vorbit despre necesitatea susţinerii în continuare a fermierilor europeni pentru atingerea obiectivelor de climă şi de biodiversitate ale Uniunii Europene.
“Permite-mi să subliniez faptul că fermierii noștri continuă să fie susținuți de bugetele Uniunii Europene prin intermediul politicii agricole comune. Dar știm că acești bani singuri nu sunt suficienți pentru a face față schimbărilor climatice.
Să ne uităm la secetele devastatoare din Spania, la inundațiile apocaliptice din Grecia, Slovenia, Italia și în alte locuri, la incendiile forestiere care se răspândesc necontrolat. Așadar, lipsa acțiunii ar duce doar la costuri și mai mari în deceniile următoare. Astfel de dezastre pot fi prevenite doar dacă avem resurse naturale sănătoase – soluri sănătoase, apă curată și polenizatori care pot proteja producțiile și veniturile fermierilor în fața crizelor climatice și de biodiversitate.
Sarcina noastră este să-i susținem pe fermieri în această perioadă de tranziție, ajutându-i să reducă riscurile și să îmbunătăţească practicile bune în agricultură. Este crucial să lucrăm cu întregul lanț alimentar, astfel încât consumatorii să poată aprecia mai bine valoarea durabilității.
Fermierii noștri merită să trăiască decent, iar acest lucru se va întâmpla doar dacă lucrăm împreună pentru a atinge obiectivele de climă și biodiversitate. Știu că viitorul agriculturii este un subiect complex, dar cred ferm că acest dialog strategic ne va ajuta în cele din urmă să vorbim cu o singură voce despre viitorul comun pe care ni-l dorim pentru fermieri, mediu și uniunea noastră în ansamblu.”