Cum sprijină Europa sectorul medical
Europa se confruntă cu o realitate îngrijorătoare în domeniul sănătății. Ducem lipsă de peste un milion de medici, asistenți medicali și moașe la nivel european.
Robina Cornaciu, 01.04.2025, 09:30
România este printre cele mai afectate state, având una dintre cele mai mari rate de emigrare ale medicilor. În ultimii ani, peste 15 mii de medici și mai mult de 50 mii de asistenți medicali au părăsit țara.
În plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Roxana Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene a prezentat soluțiile pe care le va pune în practică Comisia Europeană prin intermediul inițiativei strategice Uniunea Competențelor.
“Avem un deficit de 1,2 milioane de medici, asistente medicale în UE. Stresul la muncă afectează 61% dintre asistentele medicale și 43% dintre doctori. Sistemul nostru medical nu reprezintă nimic fară angajații din sănătate. Așadar vom munci în mai multe direcții.
1.Trebuie să asigurăm participarea grupurilor sub reprezentate pe piața muncii, mai ales femeile.
2.Dezvoltarea și perfecționarea competențelor este o prioritate!
3.Trebuie să asigurăm condiții de muncă avantajoase, asta dacă ne dorim să facem procesele mai atractive pentru oameni. Foaia de parcurs pentru joburi de calitate va promova salarii adecvate și condiții avantajoase pentru medici.
4.Trebuie să exploatăm potențialul mobilității echitabile în cadrul pieței unice. Acest lucru ne va ajuta să combatem aceste probleme. Portabilitatea competențelor, o initiativă componentă a Uniunii Competențelor pe care o vom adduce curând va facilita mobilitatea lucrătorilor din sănătate în UE alături de sprijinul pentru recunoașterea calificărilor profesionale.
5.Trebuie să investim în colectarea și prognozarea datelor. De exemplu, prin acțiunile comune finanțate de UE. Acest lucru ne va lua însă timp. Noi trebuie să oferim sprijin la atragerea de talente din afara UE. Valorificând parteneriatele existente și în conformitate cu busola competitivității.
Vreau să subliniez că UE oferă suport financiar semnificativ pentru statele membre și partenerii sociali pentru a face față deficitului forței de muncă inclusive 43 miliarde euro alocate pentru dezvoltarea competențelor prin Fondul Social European Plus. Alte 40 miliarde euro au fost alocate pentru a investi în sectorul sănătate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.“