Criminalitatea organizată, o amenințare majoră la adresa securității interne a Uniunii Europene
Autoritățile de aplicare a legii din statele membre ale UE și agențiile UE colaborează pentru a combate criminalitatea gravă și organizată în Europa.
Corina Sabău, 28.10.2024, 08:10
Parlamentul European a organizat recent o dezbatere cu titlul „Criminalitatea gravă și organizată, o amenințare majoră la adresa securității interne a Uniunii Europene și a cetățenilor europeni”. Eurodeputații și Comisia Europeană au ajuns la concluzia că este necesară o cooperare transfrontalieră consolidată în UE întrucât criminalitatea gravă și organizată a devenit o realitate de neignorat, cu o evoluție semnificativă în ultimii ani.
Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație, a avut o intervenție în timpul dezbaterii, expunând câteva din măsurile luate în UE pentru a combate criminalitatea organizată.
”UE dispune acum de o nouă legislație care sprijină investigații financiare de amploare și anchete penale, de asemenea, de măsuri mai puternice pentru confiscarea profiturilor ilicite. Există, de asemenea, reguli noi pentru prevenirea și detectarea spălării banilor, inclusiv a criptoactivelor. Am îmbunătățit instrumentele de aplicare a legii privind schimbul automat de date și am îmbunătățit, la fel, cooperarea transfrontalieră pentru a preveni, detecta sau investiga infracțiunile.
Planul de acțiune al UE privind traficul ilegal cu arme de foc se concentrează pe detectarea piețelor criminale și intensificarea cooperării internaționale. În martie 2024, s-a convenit asupra unui nou regulament care are în vedere importul, exportul și circulația armelor de foc civile, sporind trasabilitatea. Corupția rămâne însă un factor care favorizează supraviețuirea acestor rețelele criminale, de aceea trebuie să ne concentrăm pe toate aspectele care ne-au scăpat până acum.
Încurajez acest nou Parlament să inițieze negocieri cu Consiliul privind Directiva de combatere a corupției. În plus, este esențial ca autoritățile de aplicare a legii să aibă acces legal la datele electronice, care pot servi drept dovezi.”
Cele 10 priorități ale UE în materie de criminalitate adoptate de Consiliu se bazează pe recomandările identificate în studiul „Evaluarea amenințării pe care o reprezintă formele grave de criminalitate și criminalitatea organizată în UE”, elaborat de Europol. Prin urmare, este esențial să se intensifice dezmembrarea structurilor de criminalitate organizată și să se vizeze atât grupurile care prezintă un risc mai ridicat pentru securitatea Europei, cât și persoanele din ierarhia superioară a organizațiilor criminale.
În 2023, Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra normelor privind indisponibilizarea și confiscarea banilor proveniți din săvârșirea de infracțiuni, iar anul acesta normele respective au fost adoptate de Consiliu.