Creșterea finanțării durabile în țările partenere ale UE
Global Gateway este strategia europeană pentru a stimula conexiunile inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, energetic și de transport și pentru a consolida sistemele de sănătate, educație și cercetare din întreaga lume.
Mihai Pelin, 22.05.2024, 10:07
Comisia Europeană a primit recomandările finale ale Grupului de experți la nivel înalt privind extinderea finanțării durabile în țările cu venituri mici și medii (HLEG), în prezența directorului general al FMI Kristalina Georgieva.
Din 2022, piețele emergente au înregistrat cele mai grave ieșiri de capital vreodată. Raportul oferă acțiuni concrete și inovatoare pe care Comisia le poate întreprinde pentru a mobiliza capitalul privat pentru investiții durabile în țările partenere Global Gateway. Acesta prezintă mai multe recomandări, cu accent pe stabilirea unui model de angajament strategic îmbunătățit cu țările partenere, asigurând în același timp o flexibilitate sporită în valorificarea instrumentelor de sprijin financiar extern ale UE.
Recomandările alimentează dezbaterea mai largă cu privire la modul de aglomerare a mai multor finanțări private pentru dezvoltarea durabilă în țările partenere prin modele inovatoare, într-un context de fonduri publice constrânse și limite ale finanțării concesionale. Pentru ca acest lucru să se întâmple, țările partenere trebuie să continue să lucreze la dezvoltarea ecosistemelor lor financiare și a piețelor de capital durabile.
În paralel, discuțiile în curs cu privire la mandatele băncilor multilaterale și ale instituțiilor financiare de dezvoltare vor fi, de asemenea, esențiale pentru integrarea sectorului privat. Constrângerile asupra finanțelor publice, împreună cu ratele mari ale dobânzilor la nivel mondial, fac din ce în ce mai dificilă reducerea decalajului de investiții pentru țările cu venituri mici și medii, a apreciat Kristalina Georgieva.
FMI va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a sprijini partenerii noștri în dezvoltarea piețelor lor de capital, atragerea investitorilor privați și depășirea obstacolelor financiare pentru a asigura un viitor mai prosper pentru toți, a mai spus directorul general al FMI.
Kristalina Georgieva: “Global Gateway este o modalitate de a gândi în mod cuprinzător și holistic despre sprijinul pentru dezvoltare, păstrând obiectivele climatice în centrul acesteia și, foarte important, ne gândim la modalități prin care finanțarea poate fi obținută nu numai din sectorul public, ci și cel mai important. din investitii private. Știm că aproximativ 2 trilioane de dolari sunt necesare pe an până în 2030 doar pentru atenuare și că 80-90% trebuie să provină din sectorul privat. Deci, ceea ce ne-ar spune propunerile experților la nivel înalt este că este posibil să o facem.”
Global Gateway este o nouă strategie europeană care are drept scop să dezvolte legături inteligente, curate și sigure în sectorul digital, al energiei și al transporturilor și să consolideze sistemele de sănătate, educație și cercetare din întreaga lume. Această strategie urmărește să producă efecte capabile să genereze transformări în ceea ce privește sectorul digital, climatic și energetic, al transporturilor, al sănătății, al educației și al cercetării. Se pune accent pe investiții inteligente în infrastructuri de calitate, respectând cele mai înalte standarde sociale și de mediu, în concordanță cu interesele și valorile UE: statul de drept, drepturile omului, normele și standardele internaționale.