Condițiile de muncă ale cadrelor didactice din UE
Standardele de învățământ din Uniunea Europeană sunt strâns legate de resursele puse la dispoziția profesorilor, oportunitățile lor de formare, precum și de rolurile pe care li se cere să le îndeplinească.
Clara Iancu, 21.03.2024, 09:59
În Parlamentul European s-a dezbătut situaţia profesorilor şi a condiţiilor de muncă ale cadrelor didactice din Uniunea Europeană. Eurodeputaţii au atras atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană se confruntă cu o populație în vârstă a cadrelor didactice, cu dificultatea de a recruta și de a fideliza profesori calificați, cu lipsa severă de profesori în special în zonele rurale, cu niveluri salariale inadecvate şi lipsa acordurilor de negociere colectivă.
La toate acestea, se adaugă presiunea psihologică accentuată legată de nivelurile crescute de violență în școli, dimensiuni mai mari ale claselor împreună cu o calitate adesea scăzută a infrastructurii și multiplicarea sarcinilor administrative atribuite cadrelor didactice. În acest context, eurodeputaţii consideră că este nevoie de programe care să îmbunătăţească condiţiile de muncă ale cadrelor didactice.
Despre acest subiect îl ascultăm pe Cristian Terheş, eurodeputat.
„Această dezbatere despre profesori este binevenită, deoarece școala, profesorii și elevii trebuie puși din nou la locul de cinste cuvenit în societatea europeană. Școala trebuie să îi învețe pe elevi nu doar cum să citească, scrie și socotească, ci și cum să fie oameni buni și drepți în societate și cum să-și iubească țara.
Valorile morale perene se dezvoltă învățând științele umaniste, precum literatura clasică, istoria, geografia, iar gândirea critică și rațională se dezvoltă prin științele reale, precum matematica, fizica, filozofia, logica. Asta a făcut în timp școala clasică, dezvoltând personalități și mari oameni ai lumii, când nici măcar caiete nu erau și poate nici acces la cărți tipărite. Europa, pentru a avea un viitor, are nevoie ca noile generații să fie bine educate, iar asta nu se poate face decât repunând profesorii la locul de cinste și dându-le respectul pe care îl merită în societate.”
Comisia Europeană se angajează să sprijine în continuare eforturile statelor membre pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale cadrelor didactice. În jur de 73 miliarde de euro au fost programate pentru educație în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, cu scopul de a sprijini dezvoltarea educației și a abilităților, cu accent puternic pe educația digitală.