Compensarea prețului la energie electrică
În Parlamentul European s-a discutat despre accesul la energie electrică, apă și încălzire a populaţiei din Ucraina în sezonul rece. Cu această ocazie, eurodeputatul Vasile Dîncu a cerut Parlamentului European compensarea prețului la energie electrică pentru România, Bulgaria și Grecia.
Clara Iancu, 26.09.2024, 09:45
Conform Organizației Națiunilor Unite, bombardamentele rusești au provocat pagube semnificative infrastructurii esențiale din Ucraina. Aceste daune ar putea priva populația civilă de servicii esențiale pentru supraviețuire, mai ales în contextul apropierii iernii. Aceasta include accesul la energie electrică, apă și încălzire, toate fiind critice în timpul sezonului rece. Organizața Națiunilor Unite avertizează că astfel de distrugeri ar putea avea un impact devastator asupra bunăstării civile în lunile următoare.
În acest context, eurodeputatul Vasile Dîncu a cerut Parlamentului European să sprijine România, Bulgaria și Grecia pentru compensarea prețului la energia electrică.
„Este un lucru bun continuitatea, faptul că și vechiul Parlament, și noul Parlament European, și vechea Comisie, și noua Comisie vor susține Ucraina. Poate că am pierdut într-adevăr la competitivitate, dar nu avem voie să ne pierdem valorile și pentru modelul social european, solidaritatea este cea mai importantă valoare.
România a fost și rămâne unul din cei mai importanți contribuitori la sprijinirea Ucrainei, dar nu numai de arme are nevoie Ucraina. Ucraina are nevoie și de energie electrică. Vine iarna și rușii vor bombarda cu precădere infrastructura electrică. A crescut în Europa de Est de trei ori prețul energiei, pentru că nu funcționează foarte bine piața unificată de energie electrică. Sudul și estul Europei sunt rupte de vestul Europei. De aceea, pentru a sprijini și Moldova, și Ucraina în această iarnă este nevoie de a sprijini România, Bulgaria și Grecia, care au depus sau vor depune o inițiativă la Comisia Europeană în ceea ce privește compensarea prețului la energia electrică.”
Vice-preşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a subliniat că războiul dintre Rusia şi Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și reprezintă o provocare existențială și pentru arhitectura de securitate a Europei.