Comisia propune un nou sistem european comun pentru returnări
Comisia propune instituirea unui sistem european comun pentru returnări, cu proceduri de returnare mai rapide, mai simple și mai eficace în întreaga UE.
Mihai Pelin, 31.03.2025, 09:24
Anunțat de președinta Ursula von der Leyen în orientările politice și răspunzând apelului lansat de Consiliul European în octombrie 2024, noul cadru juridic pentru returnări constituie un element esențial care completează Pactul privind migrația și azilul adoptat anul trecut, stabilind o abordare cuprinzătoare în materie de migrație.
În contextul în care ratele de returnare la nivelul UE sunt de abia 20 %, iar diferitele sisteme sunt fragmentate, lăsând astfel loc abuzurilor, este necesar să se instituie un cadru juridic modern, mai simplu și mai eficace. Noile norme vor oferi statelor membre instrumentele necesare pentru a eficientiza procedurile de returnare, respectând totodată pe deplin drepturile fundamentale.
Comisarul european pentru afaceri interne si migratie, austriacul Magnus Brunner, a oferit mai multe amănunte: “Noile reguli vor stabili, de asemenea, un standard uniform ridicat. Codificăm drepturile oamenilor. De fapt, întotdeauna am făcut acest lucru. Mă refer la drepturile pe care oamenii le au atunci când trec printr-un proces de returnare, la dreptul la informare și la toate celelalte drepturi, după cum știm cu toții. Dar aceste drepturi vin desigur la pachet și cu obligații. Și pentru prima dată, toate aceste drepturi și obligații vor fi codificate la nivelul Uniunii Europene. Repatriații vor avea obligația legală de a coopera cu autoritățile, rămânând într-o țară, de exemplu, furnizând autorităților informațiile corecte și nedistrugând documente. Iar când aceste obligații nu sunt respectate, vor exista consecințe.”
În drept, codificarea este procesul de colectare și de restatuare a legislației dintr-o anumită jurisdicție, în anumite domenii. Recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare va permite unui stat membru să recunoască și să execute în mod direct o decizie de returnare emisă de un alt stat membru, fără a fi necesară inițierea unei noi proceduri.
Totodată, vor exista, printre altele, norme clare privind returnarea forțată, în paralel cu încurajarea returnării voluntare. Returnările forțate vor fi obligatorii atunci când o persoană aflată în situație de ședere ilegală în UE nu cooperează, se sustrage procedurilor fugind într-un alt stat membru, nu părăsește teritoriul UE în termenul stabilit pentru plecarea voluntară sau reprezintă un risc pentru securitate.
Vor fi și obligații explicite de a coopera cu autoritățile naționale pe parcursul întregii proceduri de returnare. Acestea sunt completate de consecințe clare în cazul necooperării, cum ar fi reducerea sau refuzul alocațiilor ori confiscarea documentelor de călătorie. Pe de altă parte, vor exista norme mai stricte pentru limitarea abuzurilor, dar și norme specifice pentru persoanele care reprezintă riscuri pentru securitate.