Comisia Europeană propune un instrument pentru limitarea creşterii excesive a preţului gazelor
Comisia propune un mecanism de corecție a pieței pentru a proteja întreprinderile și gospodăriile din UE de episoadele de creștere excesivă a prețurilor gazelor.
Mihai Pelin, 05.12.2022, 11:04
În urma invadării Ucrainei de către Rusia și a utilizării ca armă a aprovizionării cu energie, prețurile gazelor naturale au înregistrat vârfuri fără precedent în întreaga UE, atingând niveluri record în vara acestui an. Creșterea extremă a prețurilor pe parcursul a aproape două săptămâni din luna august a fost extrem de dăunătoare pentru economia europeană, cu efecte de contagiune asupra prețurilor energiei electrice și o creștere a inflației globale. În acest context, Comisia propune un mecanism de corecție a pieței pentru a proteja întreprinderile și gospodăriile din UE de episoadele de creștere excesivă a prețurilor gazelor.
Instrumentul propus constă într-un plafon de siguranță al prețurilor. Mecanismul de transfer de titluri (TTF), care este cel mai des utilizat indicator de referință pentru prețul gazelor, joacă un rol esențial pe piața europeană. Mecanismul ar urma să fie declanșatautomat atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele două condiții: prețul de decontare pentru instrumentele financiare derivate (TTF) cu scadența cea mai apropiată (front-month) depășește 275 EUR/MWh timp de două săptămâni și atunci când prețurile (TTF) sunt cu 58 EUR mai mari decât referința de piață a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe parcursul a cel puțin zece zile de tranzacționare consecutive în cursul celor două săptămâni. Acest plafon ar fi valabil timp de un an începând cu 1 ianuarie 2023.
Kadri Simson, comisarul european pentru energie,a oferit
mai multe amănunte:
Rămânem expuși acestor creșteri periculoase
ale prețurilor, care dăunează industriei europene și așează o povară grea
asupra gospodăriilor europenilor. Până acum, ne-a lipsit un instrument din
cutia noastră de unelte, cu care să abordăm aceste situații, cum ar fi cea la
care am asistat în luna august, și asta este ceea ce ne propunem astăzi. Aceasta
nu este o intervenție de reglementare pentru a stabili prețul pe piața gazelor
la un nivel artificial scăzut. Este un mecanism de ultimă instanță, pentru a
preveni și, dacă este necesar, a aborda cu eficiență episoadele de prețuri
excesiv de mari, care nu sunt în conformitate cu tendințele globale ale
prețurilor.
Pentru a se asigura că cererea de gaze nu crește, propunerea impune statelor membre să notifice, în termen de două săptămâni de la activarea mecanismului de corecție a pieței, măsurile pe care le-au luat pentru a reduce consumul de gaze și de energie electrică. Pentru a reacționa la posibilele consecințe negative nedorite ale limitei de preț, propunerea prevede că mecanismul poate fi suspendat imediat în orice moment. Acest lucru se poate întâmplaîn mod automat, printr-o dezactivare, atunci când funcționarea sa nu mai este justificată de situația de pe piața gazelor naturale, dar și printr-o decizie a Comisiei de suspendare, atunci când sunt identificate riscuri pentru securitatea aprovizionării Uniunii, pentru eforturile de reducere a cererii, pentru fluxurile de gaze intra-UE sau pentru stabilitatea financiară.