Combaterea violenței împotriva femeilor
În 2024, au fost aprobate primele norme pentru combaterea violenței împotriva femeilor în Uniunea Europeană. În prezent, în Parlamentul European, continua dezbaterile pentru oprirea acestui fenomen.
Daniel Onea, 06.12.2024, 09:30
Potrivit datelor Comisiei Europene, violența împotriva femeilor și violența domestică afectează aproximativ una din trei dintre cele 228 de milioane de femei din UE. În 2024, au intrat în vigoare primele norme ale Uniunii Europene privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Acestea sunt decisive împotriva violenței de gen și interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și cele mai răspândite forme de violență cibernetică, precum partajarea neconsimțită de imagini intime, inclusiv deepfake-uri, urmărirea cibernetică și hărțuirea cibernetică.
Violența cibernetică este o problemă urgentă care trebuie abordată, având în vedere răspândirea exponențială și impactul dramatic al violenței online, susține executivul european. Siguranța și starea de bine a victimelor trebuie să aibă prioritate, inclusiv prin accesul la adăposturi sigure.
Victimele ar trebui să beneficieze de acces la îngrijiri medicale, inclusiv la servicii de sănătate sexuală și reproductivă. Autoritățile statelor membre au, din acest an, mai multe obligații în materie de raportare și de colectare a probelor. Ele trebuie și să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că actele sexuale neconsensuale sunt considerate infracțiuni.
Comisia Europeană va întocmi un raport o dată la cinci ani pentru a constata dacă normele trebuie revizuite.
Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Parlamentul European s-a reunit într-o dezbaterea asupra fenomenului, din păcate, întâlnit în toate statele membre.
Realitatea este alarmantă, spune Maria Grapini, din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților. O treime dintre femei se confruntă cu violența în UE, însă doar puțin peste o optime raportează acest lucru. Este necesară o analiză serioasă a problemelor sistemice care împiedică o schimbare a situației.
„Sigur că dezbatem, dar oare progresăm? În fiecare an analizăm acest lucru. Sunt foarte multe organizații neguvernamentale în toate statele care analizează, dar progresăm? Avem nevoie nu numai de statistici, ci și de măsuri. Iată! Am să spun trei măsuri concrete.
Trebuie să mergem la pachet cu educație uniformă pentru combaterea violenței încă din școli, în toate statele membre, pentru că, da, avem libertatea de mișcare.
Trebuie să mergem cu bani dedicați pentru adăposturi, pentru că femeile care suportă violența în familie n-au unde să se ducă.
Cel puțin, în statele mai noi membre în Uniunea Europeană, din est, nu avem suficiente adăposturi și degeaba le lăsăm acolo, de aceea nici n-au curajul să spună. Și sigur că mai avem o problemă cu nivelul pedepselor. Pedeapsa este foarte mică. Făptașul stă o lună, două, pleacă, femeile sunt expuse mai departe și aș vrea până la anul să avem o statistică a ceea ce s-a întâmplat cu măsurile pe care le-am luat pentru combaterea violenței.”
Conform celui mai recent sondaj Eurostat, pentru numeroase femei, „acasă” nu înseamnă întotdeauna un loc sigur. Una din cinci femei s-a confruntat cu acte de violență fizică sau sexuală comise de partener, de o rudă sau de alt membru al gospodăriei. De asemenea, una din trei femei a fost hărțuită sexual la locul de muncă. Deși majoritatea femeilor care s-au confruntat cu acte de violență au vorbit cu o persoană apropiată despre acest lucru, doar una din cinci a contactat un furnizor de servicii de sănătate sau sociale și doar una din opt a raportat incidentul la poliție.