Combaterea fraudei – raportul anual pe 2022
Curtea de Conturi, OLAF, Eurojust, Europol, sunt instituţiile Uniunii Europene care colaborează în depistarea și prevenirea riscurilor de fraudă.
Clara Iancu, 29.02.2024, 09:02
În completarea raportului anual pe 2022, privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, eurodeputatul Maria Grapini a depus în Parlamentul European un raport referitor la combaterea fraudei.
În calitate de raportor, Maria Grapini a subliniat că prevenirea și detectarea fraudelor din Uniunea Europeană trebuie să se bazeze pe analiza riscului de fraudă și pe digitalizarea și interoperabilitatea suplimentară a bazelor de date. Raportul Mariei Grapini a fost încredinţat președintelui Parlamentului European pentru a fi înaintat Consiliului și Comisiei Europene. Despre raportul privind combaterea fraudei în Uniunea Europeană, o ascultăm pe Maria Grapini.
„Raportul privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, după cum știți, se votează în fiecare an. Iată că în secțiunile de venituri și cheltuieli se observă creșterea neregulilor de natură frauduloasă și nefrauduloasă în 2022 și, sigur, și o creștere a ratei de detectare.
Din păcate, Comisia Europeană nu a intervenit în revizuirea pragului de 10 milioane de euro pentru fraudă transnațională în domeniul TVA, așa cum ar fi trebuit să fie, să reducă, pentru a putea permite Parchetului European să investigheze. Înseamnă că trebuie să existe modificări în perioada următoare.
De asemenea, vreau să mulțumesc Curții de Conturi, OLAF, Eurojust, Europol, care au colaborat în depistarea și prevenirea riscurilor de fraudă. În același timp, aș vrea să subliniez în acest raport, și am subliniat în acest raport, în calitate de raportor, că trebuie să supraveghem buna cheltuire a banilor din Uniunea Europeană, care sunt ai cetățenilor, de fapt, nu numai în statele membre, ci și în instituțiile europene.
În ceea ce privește arhitectura antifraudă în UE, în raport recomand o bună cooperare și coordonare între toate compartimentele sale și, bineînțeles, o abordare holistică și orientată spre rezultatul luptei împotriva fraudei, mai multă exigență, mai multă transparență, pentru că ne-am confruntat cu o lipsă de transparență de la toate instituțiile.”