Colectarea deșeurilor electrice și electronice în UE
Conform celui mai recent raport Eurostat, rata de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în Uniunea Europeană a fost, în medie, în 2021, de 46,2%, cu mult sub baremul de 65% impus ca obligatoriu din anul 2019 prin Directiva europeană ce reglementează domeniul DEEE.
Robina Cornaciu, 18.06.2024, 09:00
Dispozitivele electronice și echipamentele electrice definesc viața modernă: de la mașini de spălat și aspiratoare la smartphone-uri și computere, este greu să ne imaginăm viața fără ele. Însă deșeurile pe care le generează au devenit un obstacol pentru eforturile UE de a-și reduce amprenta ecologică.
Cantitatea de echipamente electrice și electronice puse pe piață în UE a crescut de la 7,6 milioane de tone în 2012, la 13,5 milioane de tone în 2021. Totalul echipamentelor electrice și electronice colectate a crescut de la 3 milioane de tone în 2012 la 4,9 milioane de tone în 2021.
Practicile de reciclare variază de la un stat membru la altul. În 2021, Austria a depășit țările UE la colectarea de echipamente electronice, cu o medie de 15,46 kg pe cap de locuitor. În 2021 s-au colectat în medie 11 kg deșeuri provenind de la echipamente electrice și electronice pe cap de locuitor în UE.
Cum ar trebui să colectăm? Ada Lungu, președinte al Asociației Volens, un ONG care se ocupă de colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice ne explică.
“Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să colecteze o anumită proporție de deșeuri electrice față de aparatele electrice care se pun pe piață. Noi, în România, de exemplu, ar trebui să colectăm aparate electrice minimum 4kg pe locuitor și, mai precis un procent de 45% din cantitatea de electrice și electrocasnice care s-a scos pe piață în ultimii 3 ani.
La colectarea deșeurilor electrice, România mai are de făcut progrese. Momentan, știm că nu s-a trecut încă de pragul de 2kg pe cap de locuitor, în condițiile în care ar trebui să fie patru. Deci este clar că trebuie să avansăm, dar și avansăm. Aceste progrese chiar se fac. N-aș putea să vă spun exact unde se află România în topul țărilor europene, pentru că probabil acest top este undeva o informație la nivel de autorități locale, dar e clar că nu suntem în topul țărilor cele mai harnice la colectarea deșeurilor electrice. Însă trebuie să știm că legislația europeană nu se implementează cu succes de 100% niciunul din statele Uniunii Europene. Fiecare are probleme cu un domeniu sau cu celălalt.”