Cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE rămân neschimbate
Consiliul guvernatorilor BCE stabilește la fiecare șase săptămâni ratele cheie ale dobânzii pentru zona euro - rata dobânzii la principalele operațiuni de refinanțare, rata la facilitatea de depozit și rata la facilitatea de creditare marginală.
Corina Cristea, 17.05.2024, 09:35
Consiliul guvernatorilor a decis să mențină cele trei rate cheie ale dobânzilor Băncii Centrale Europene neschimbate. Informațiile primite au confirmat în linii mari evaluarea anterioară a perspectivei inflației pe termen mediu, a precizat Christine Lagarde, președinta BCE – inflația a continuat să scadă, condusă de o scădere a inflației prețurilor la alimente și mărfuri.
Cele mai multe măsuri ale inflației de bază se reduc, creșterea salariilor se moderează treptat, iar firmele absorb o parte din creșterea costurilor forței de muncă în profiturile lor, mai spune șefa Băncii Centrale Europene:
“Condițiile de finanțare rămân restrictive, iar creșterile noastre anterioare ale ratelor dobânzii continuă să afecteze cererea, ceea ce contribuie la scăderea inflației. Dar presiunile interne ale prețurilor sunt puternice și mențin inflația prețurilor serviciilor la un nivel ridicat.
Suntem hotărâți să ne asigurăm că inflația revine la ținta noastră de două procente pe termen mediu în timp util. Considerăm că ratele cheie ale dobânzilor BCE sunt la niveluri care aduc o contribuție substanțială la procesul de dezinflație în curs.
Deciziile noastre viitoare se vor asigura că ratele noastre de politică vor rămâne suficient de restrictive atât timp cât este necesar. Dacă evaluarea noastră actualizată a perspectivelor inflației, dinamica inflației subiacente și puterea transmisiei politicii monetare ar crește și mai mult încrederea noastră că inflația converge la ținta noastră într-o manieră susținută, ar fi oportun să reducem nivelul actual de restricție al politicii monetare.”
Christine Lagarde a remarcat că economia a rămas slabă în primul trimestru. Firmele de producție se confruntă cu o cerere slabă, iar producția este încă redusă, în special în sectoarele mari consumatoare de energie. Dar sondajele indică o revenire treptată pe parcursul acestui an, condusă de servicii. Se preconizează că această redresare va fi susținută de creșterea veniturilor reale, rezultată din scăderea inflației, creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de schimb.
În plus, creșterea exporturilor din zona euro ar trebui să se intensifice în trimestrele următoare, pe măsură ce economia globală se redresează și cheltuielile se vor reorienta în continuare către bunurile tranzacționabile.
Un alt aspect ține de rata șomajului, care este la cel mai scăzut nivel de la începutul monedei euro. Pe de altă parte, mai spune Christine Lagarde, politicile fiscale și structurale naționale ar trebui să urmărească să facă economia mai productivă și mai competitivă, ceea ce ar contribui la reducerea presiunilor asupra prețurilor pe termen mediu.