CE cere României să stopeze defrișările ilegale
Comisia Europeană a cerut României să oprească defrişările ilegale şi să implementeze corect regulile europene privind gestionarea arborilor tăiaţi.
România Internațional, 02.03.2020, 10:32
Comisia Europeană cere României să oprească tăierile ilegale de pădure. O lună de zile au la dispozitie autorităţile de la Bucureşti pentru a lua măsurile necesare și pentru a implementa corect regulile europene privind gestionarea arborilor tăiaţi.
Executivul european a constatat că autorităţile române nu verifică operatorii economici şi nu-i sancţionează, multe habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările.
În cinci ani de zile, conform Inventarului Forestier Naţional, ar fi fost tăiaţi ilegal 20 de milioane de mc de lemn anual, un prejudiciu de 4 miliarde de euro. Comisia Europeană a mai constatat că publicul nu este informat despre dimensiunea jafului din păduri. Numai din Maramureș, care este în topul județelor în care se taie ilegal păduri, în ultimii doi ani, au dispărut 110.000 de metri cubi de lemne, în timp ce cantitatea de lemn tăiată în mod ilegal în Bistriţa a fost de 30.000 de metri cubi, iar în Sibiu de 20.000 de metri cubi, în același interval.
Daniel Buda, eurodeputat: Din păcate, România are de multă vreme această problemă cu tăierile ilegale de pădure. Am avut discuţii cu minstrul mediului despre paşii concreţi care trebuie să fie făcuţi, astfel încât să putem preveni aceste tăieri ilegale de lemn din pădure. Pentru că, până la urmă, vedeţi că discutăm foarte mult în context european de ceea ce înseamnă combaterea schimbărilor climatice şi nu putem să stăm pasivi la ceea ce înseamnă tăierea ilegală a pădurilor. Aici lucrurile sunt mult mai complexe, pentru că discutăm şi de o industrie care acceptă să plătească astfel de buşteni care sunt tăiaţi ilegal, de transportatorii care fac transporturi uneori chiar şi în afara ţării, deci sunt un complex de factori…Este şi un Regulament european privind circulaţia lemnului astfel încât să se poată verifica exact care este situaţia dar, din păcate, suntem la guvernare doar de trei luni de zile şi nu a fost timp pentru implementarea acestui Regulament sau să se asigure că ceea ce se spune în Regulament este implementat în teren.
Autorităţile de la Bucureşti au anunțat deja că vor lua o serie de măsuri pentru stoparea tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre primele măsuri pe care România vrea să le implementeze se va face prin SUMAL, adică Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos, careva permite monitorizarea transportului de mase lemnoase prin intermediul GPS.
De asemenea, Guvernul lucrează la modificarea legii privind contravențiile silvice, pentru introducerea unor sancțiuni mult mai drastice. Nu în ultimul rând, se pregătește modificarea Codului Silvic, iar transportul materialelor lemnoase fără documente specifice va deveni infracțiune, indiferent de valoarea prejudiciului. Se mai are în vedere înființarea unei linii speciale telefonice de tip 112, pentru semnalarea cazurilor de defișări ilegale.