Ce așteptări au fermierii de la Uniunea Europeană
Fermierii europeni sunt nemulțumiți de creșterea costurilor, de politicile de mediu ale UE și de importurile de alimente ieftine, din state terţe.
Robina Cornaciu, 04.06.2024, 09:21
Protestele fermierilor au cuprins la începutul anului mai multe state membre ale Uniunii Europene. Fermierii nemulțumiți de creșterea costurilor, de politicile de mediu ale UE și de importurile de alimente ieftine, din state terţe, au blocat autostrăzi și drumuri de acces.
Ce așteptări au fermierii de la UE? Mai mulți bani pentru munca depusă? Mai puține norme din partea UE? Ramona Duminicioiu, președintele Asociației Eco Ruralis spune că Uniunea Europeană alocă bani suficienți pentru agricultură.
“În momentul acesta, aproximativ 33% din bugetul anual al Uniunii Europene este dedicat politice agricole comune, adică politicilor publice care reglementează subvențiile și măsurile de sprijin pentru dezvoltare rurală. Deci agricultura are cel mai mare și a avut dintotdeauna cel mai mare buget din Uniunea Europeană.
Înainte de pandemie, bugetul acesta a fost chiar și mai mare în anumiți ani, ajungând și la 40% dar în ultimii ani Uniunea Europeană a trebuit să direcționeze bani și către criza de sănătate și totodată criza economică generată de COVID și ulterior, în urma războiului legal provocat de Rusia, Uniunea Europeană și statele membre au trebuit să direcționeze bani și către securitate, lucruri care înainte nu se întâmplau.
Totuși, securitatea alimentară este importantă pentru Uniunea Europeană. Tocmai de asta programul de subvenții al politice agricole comune este și cel mai mare din lume. Deci e foarte important să știm că agricultura din Uniunea Europeană este cea mai subvenționată agricultură din lume și cred că nu se vorbește suficient despre asta în dezbaterile din ultima vreme.
Nu este o problemă că Uniunea Europeană nu alocă bani publici către agricultură. Problema este că au intervenit aceste crize care schimbă prioritățile, iar noi, ca agricultori, trebuie să analizăm bine realitatea și să ne ancorăm cererile și pretențiile în realitatea din prezent. Clasa de fermieri de mijloc și marii afaceriști din agricultură au devenit dependenți de acești bani. De exemplu, României i s-au alocat aproape 15 miliarde de euro pentru programul politici agricole comune, bani ce trebuie cheltuiți între 2022 și 2027. “