Cât de eficiente sunt sancţiunile europene impuse Rusiei?
După anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, Uniunea Europeană a impus Moscovei o serie de sancţiuni. Aflăm cât de eficiente au fost acestea de la eurodeputata Ramona Strugariu.
Florin Orban, 16.12.2019, 11:48
Relaţia dintre Uniunea Europeană şi Rusia nu a fost nicicând mai complicată decât în ultimii ani. După anexarea Crimeei de către Rusia, Bruxelles‑ul a impus Moscovei sancţiuni economice care au afectat serios relaţiile comerciale dintre cele două părţi. Există voci în cadrul comunităţii europene care consideră ineficiente sau chiar injuste aceste sancţiuni şi care cer, în consecinţă, ridicarea lor, în ideea unei mai bune cooperări cu Rusia. O astfel de cooperare ar trebui să ţină cont însă, în mod esenţial, de valorile democratice promovate de Uniunea Europeană, crede eurodeputata Ramona Strugariu, din grupul Renew Europe, membră a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE):
Vorbim despre o ţară care a încălcat efectiv mai mult de o mie de decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. Vorbim despre sute de condamnaţi politic, vorbim despre cazuri foarte, foarte severe şi grave de încălcare a drepturilor omului, vorbim de bani, proveniţi din spălarea de bani, care împânzesc băncile Europei, vorbim de reţele de crimă organizată foarte serioase care trec prin Rusia sau pleacă de la Rusia spre Europa, iar astea nu sunt chestiuni care trebuie ignorate în niciun fel, indiferent de tipurile de parteneriate economice, indiferent de discuţia pe energie, indiferent de cum privim noi mai departe relaţia cu Rusia. Deci cred că, în continuare, trebuie să avem o abordare curajoasă. Realistă, e adevărat, dar curajoasă pe partea de sancţiuni şi cred că trebuie să ieşim un pic din ipocrizie. Şi dacă discutăm despre standarde, atunci, cumva, noi ar trebui să fim primii care le impunem. Şi să spunem <
În ce măsură sunt însă eficiente sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană? Ramona Strugariu, membră a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European:
Economic, există voci care spun că au contat, dar că Rusia a reuşit să mascheze foarte bine acest aspect… Există alte voci, studii care spun că impactul a fost mult mai mic, undeva la 5 la sută din Produsul Intern Brut. Nu, a fost undeva la 1,6 la sută şi nici măcar atât… Dar nu cred că asta ar trebui să fie, în procente, perspectiva pe sancţiuni. Cred că nu avem o altă variantă decât de a condiţiona – şi financiar, şi diplomatic – tot ceea ce înseamnă parteneriat economic cu Rusia şi tot ce înseamnă relaţiile viitoare de respectarea acestor reguli. Pentru că dacă te gândeşti la sancţiuni versus efecte, atunci ai opţiunea între a împinge foarte tare pe agenda europeană nişte reguli clare pe partea de sancţiuni sau a lăsa pur şi simplu cumva la liber această relaţie cu Rusia, ceea ce cred că Rusia interpretează întotdeauna ca un semn de mare vulnerabilitate.
Rămâne de văzut cum va aborda relaţia Uniunii cu Rusia noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen şi instalată în debutul acestei luni.