Cadrul temporar Ucraina – schema ajutor sector apicol România
Pentru a contracara efectele cauzate de războiul din Ucraina asupra economiei Uniunii Europene, Comisia Europeană a stabilit criterii de acordare a unor ajutoare de stat pe care statele membre le pot adopta pentru compensarea pierderilor suferite de întreprinderi.
Clara Iancu, 27.06.2024, 09:32
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată Comunicarea Comisiei – Cadrul temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat, de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană consideră că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și efectele sale directe și indirecte, au creat incertitudini economice semnificative, au perturbat fluxurile comerciale și lanțurile de aprovizionare și au condus la creșteri excepțional de mari și de neașteptate ale prețurilor în toate statele membre.
În acest context, Comisia a stabilit criterii de evaluare a măsurilor de ajutoare de stat pe care statele membre le pot adopta pentru a remedia dezechilibrele economice. Pe baza acestor criterii, Guvernul României a aprobat o schemă de ajutor de stat, cu caracter temporar, pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, ca urmare a crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cum funcţionează acest ajutor de stat aflăm de la Petra Ochişor, directorul executiv al Direcţiei pentru agricultură Giurgiu.
“Avem deja procedura implementată, apicultorii și-au depus documentele ce le permit eligibilitatea, în sensul că au venit cu o dovadă a înregistrării autorizării sanitar-veterinare pentru a face dovada că sunt crescători de albine și deținători de aceste albine. În identificarea înregistrării în acest registru al Oficiului Național de Zootehnie, am primit acel centralizator cu numărul de familii pe care l-au deținut la data de 31/12/2023 pentru care ei solicită acest ajutor.
Acest ajutor este în cuantum de 5 euro, echivalent în lei, pentru fiecare familie de albine pe care o dețin. La nivelul județului Giurgiu, din cele 500 de poziții, 500 de beneficiari care erau înscriși ca deținători de familii de albine la sfârșitul anului 2023, am primit 200 de documentații, din care 186 sunt eligibile administrativ.
Noi avem termenul de 5 zile de la încheierea perioadei de depunere a documentației să întocmim situația centralizatoare și să o înaintăm pentru a fi centralizată la ordonatorul principal de credite, ulterior urmând procedura de alocare a sumelor și a face plata după ce sunt virați banii în contul instituției noastre.”
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat, pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol din România, este de 12 milioane de euro. Suma totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere din Uniunea Europeană care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu poate depăşi 280 de mii de euro.