Busola pentru competitivitate
„Busola Competitivității”, prezentată de Comisia Europeană la începutul lunii februarie, reprezintă un instrument esențial pentru a reduce decalajul tehnologic al Uniunii Europene față de alte puteri economice globale.

Clara Iancu, 27.03.2025, 09:30
La începutul lunii februarie, Comisia Europeană a lansat inițiativele „Busolei Competitivității” pentru Uniunea Europeană, un plan strategic menit să susțină decarbonizarea, competitivitatea și consolidarea securității economice prin reducerea dependenței de surse externe. Acești piloni vor reflecta atât provocările menționate în rapoartele Letta și Draghi, cât și direcțiile stabilite de Consiliul European în aprilie 2024.
Inovația și tranziția verde a economiei europene sunt considerate esențiale pentru sprijinirea creșterii economice, fiind necesar ca aceste inițiative să fie integrate într-o viziune comună, care să implice politicile sociale, industriale, economice, comerciale și de concurență.
În opinia eurodeputatului Virgil Daniel Popescu, principala provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană este asigurarea unei producții de energie sustenabile și eficiente. Acesta subliniază necesitatea creșterii capacităților de producție energetică, dar și crearea unei piețe energetice unitare, care să funcționeze coerent în toate statele membre ale Uniunii Europene.
„Busola competitivității arată foarte clar preocuparea Comisiei Europene vizavi de competitivitatea industriei europene. Avem o industrie europeană care, din păcate, în acest moment suferă de competitivitate în bătăliile cu alte industrii.
Dacă în raportul Draghi a apărut faptul că energia europeană este de trei ori mai scumpă decât cea din China și cea din Statele Unite, înseamnă că cu adevărat avem o problemă.
Cred că principala problemă a Europei trebuie să fie creșterea producției de energie, creșterea interconectării și digitalizarea rețelelor și, evident, o piață funcțională, pentru că în momentul de față, vă spun cu toată responsabilitatea, în Europa nu există o piață funcțională de energie. Energia nu circulă liberă de la Nord la Sud, de la Est la Vest.
Există gâtuiri, există o ruptură clară între Austria și Ungaria și Austria și Slovacia, iar toată zona Europei de Est este lipsită de energia care se produce în altă parte. Trebuie să creștem producția de energie, trebuie să ne interconectăm mai mult și, evident, trebuie să ne creăm o piață funcțională de energie.”