Bani europeni pentru sănătate
Comisia Europeană finanțează proiecte care au un beneficiu dublu: stimularea cercetării și inovării și aplicarea noilor descoperiri în sănătate.
Steliu Lambru, 10.06.2024, 11:01
Comisia Europeană a aprobat un miliard de euro ajutor de stat pentru primul Proiect Important de Interes European Comun denumit Med for Cure. El privește cercetarea, inovarea și dezvoltarea industrială pentru produse de sănătate.
Proiectului s-au alăturat șase state membre, Belgia, Franța, Ungaria, Italia, Slovacia și Spania. Obiectivele lui sunt rezultate care să ducă la ameliorarea unor boli pentru care nu există mijloace de prevenție sau de tratament.
Finanțarea de un miliard de euro va putea antrena alte 5,9 miliarde de euro în investiții private. În proiect sunt angrenate 13 companii care vor derula 14 proiecte de cercetare-inovare.
Margrethe Vestager, vicepreședintă a executivului comunitar, a detaliat proiectul:
”Med for Cure va susține inovația revoluționară în domeniul sănătății.
El se concentrează asupra dezvoltării tratamentului pentru bolile rare care afectează mai puțin de unul din 2000 de oameni. Acestea pot fi bolile rare de piele.
De asemenea, va lupta cu amenințările la adresa sănătății cum ar fi rezistența microbilor asupra cărora antibioticele nu mai au efect, noi tratamente fiind necesare.
De asemenea, proiectul se asigură că sectorul farmaceutic european este în prima linie atunci când vine vorba de digitalizare și sustenabilitate.
Participanții la Med for Cure se vor concentra asupra a patru direcții.
Prima privește colectarea, studierea și digitalizarea celulelor și a altor eșantioane de bioresurse. Participanții vor dezvolta o rețea de biobănci pentru identificarea și dezvoltarea de medicamente și diagnostice. Prin colectarea de eșantioane de celule, de țesuturi și sânge și prin punerea în comun a datelor, aceste biobănci vor ajuta la îmbunătățirea înțelegerii diferitelor boli.
A doua direcție este dezvoltarea modelelor preclinice pentru a testa noile metode de terapie și de diagnosticare. Aceasta va ajuta la transformarea cunoașterii științifice în tratamente reale. De exemplu, pacienții vor identifica tratamente inovative pentru boli precum diabetul și bolile de inimă.
Ca urmare a cercetărilor în cele două direcții, o a treia direcție va merge către validarea noilor tratamente, vaccinuri și terapii cu gene. Un proiect va dezvolta și testa produsele terapeutice avansate realizate din material biologic uman. Ele pot reface, de exemplu, distrugerile cu impact vizual asupra pacienților care suferă de boli rare.
A patra direcție va însemna dezvoltarea tehnologiilor inovative și sustenabile pentru producerea de medicamente prin reducerea, de exemplu, a nevoii de apă.”