Avantajele intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen din luna martie
România și Bulgaria intră în spațiul Schengen, din această lună, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.
Robina Cornaciu, 26.03.2024, 09:07
Pe 30 decembrie 2023, statele membre ale Uniunii, după negocieri intense cu Austria, au decis într-un format restrâns, ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen pe 31 martie 2024. Aderarea se va face începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024. Aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă.
În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Victor Negrescu a susținut intensificarea eforturilor de aderare la spațiul Schenegen cu frontierele terestre în cazul celor două țări.
Austria se opune însă în continuare includerii celor două țări în spațiul de liberă circulație și cu frontiere terestre, iar pentru intrarea în Schengen aerian și maritim, Viena a pus o serie de condiții.
Într-o declarație comună a Austriei, României și Bulgariei din 29 decembrie 2023, se precizează că ar trebui să fie trimiși la granița bulgaro-turcă de cel puțin trei ori mai mulți ofițeri de la agenția UE de protecție a frontierei Frontex și că aceasta ar trebui să fie mărită și pe zona sârbă a frontierei bulgare. O altă condiție este aceea ca România și Bulgaria să ia înapoi toți imigranții care au fost înregistrați în cele două state și apoi au ajuns în Austria, în termen de o lună, conform Regulamentului Dublin.
„După 13 ani de așteptare aderarea efectivă la Spațiul Schengen al României începe în luna martie a acestui an. Procesul va demara mai întâi cu căile aeriene și maritime, precum și cu mecanismele consulare. Practic, începând cu luna martie vom putea călători cu avionul fără ca documentele de identitate să fie consulate. Mărfurile vor putea circula pe căile maritime fără filtre suplimentare. Și România urmează să emită vize Schengen. Italia, Austria și Grecia au intrat și ele tot în două etape, fiind parte din procesul decizional al zonei de liberă circulație.
România intră astfel într-un proces ireversibil de aderare la Spațiul Schengen. Solicit partenerilor europeni continuare a eforturilor comune pentru ca aderarea totală a României la Spațiul Schengen să fie realizată conform celor agreate în cel mai scurt timp.
Salut eforturile făcute de premierul Marcel Ciolacu pentru realizarea acestui obiectiv și le mulțumesc colegilor mei din presa, activiști România pentru tot ce au făcut în ultimii ani pentru a convinge statele membre că românii merită în Schengen.”