Analize și previziuni economice
Pe fondul confirmării în linii mari a evaluării anterioare a perspectivei inflației pe termen mediu, Consiliul guvernatorilor a decis să mențină cele trei rate cheie ale dobânzilor Băncii Centrale Europene neschimbate.
Corina Cristea, 19.02.2024, 09:29
Datele Băncii Centrale Europene arată că inflația continuă să se reducă, dar încă se anticipează că aceasta se va menține prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată. Conform proiecțiilor macroeconomice din luna septembrie pentru zona euro ale experților BCE, rata medie a inflației se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 și la 2,1% în 2025. Aceste valori reprezintă o revizuire în sens ascendent pentru anii 2023 și 2024 și o revizuire în sens descendent pentru anul 2025.
Suntem hotărâți să asigurăm revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu – a dat asigurări, într-o conferință de presă, Christine Lagarde, președinta BCE. Și, a precizat aceasta, în vederea consolidării progreselor în direcția atingerii țintei noastre, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE.
Această majorare reflectă evaluarea privind perspectivele inflației, având în vedere noile date economice și financiare, dinamica inflației de bază și robustețea transmisiei politicii monetare, a spus Christine Lagarde:
„Majorările noastre anterioare ale ratelor dobânzilor continuă să se transmită de o manieră solidă. Condițiile de finanțare s-au înăsprit în continuare și frânează tot mai mult cererea, ceea ce reprezintă un factor important pentru revenirea inflației la nivelul țintei. Pe fondul intensificării impactului măsurilor noastre restrictive asupra cererii interne și al temperării schimburilor comerciale internaționale, experții BCE și-au redus semnificativ proiecțiile privind creșterea economică. Aceștia anticipează, în prezent, o expansiune a economiei zonei euro de 0,7% în 2023, de 1% în 2024 și de 1,5% în 2025.
Pe baza evaluării noastre actuale, considerăm că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei noastre. Deciziile noastre viitoare vor asigura că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar.”
Riscurile în sensul creșterii la adresa inflației includ o posibilă reintensificare a presiunilor în sens ascendent asupra costurilor produselor energetice și ale alimentelor. Condițiile meteorologice nefavorabile, precum și evoluția crizei climatice în general ar putea determina creșteri peste așteptări ale prețurilor alimentelor. Plasarea îndelungată a anticipațiilor privind inflația peste nivelul țintei sau majorări salariale ori ale marjelor de profit superioare celor estimate ar putea conduce, de asemenea, la accelerarea inflației, inclusiv pe termen mediu.
Pe de altă parte, diminuarea cererii, de exemplu ca urmare a unei transmisii mai robuste a politicii monetare sau a deteriorării mediului economic din afara zonei euro, ar determina atenuarea presiunilor asupra prețurilor, în special pe termen mediu.