Albinele, parte vitală a agriculturii
Rolul albinelor este unul vital - ele contribuie la înmulțirea multor plante cultivate sau sălbatice, fapt ce se reflectă în producția alimentară, conservând, în același timp, biodiversitatea.
Corina Cristea, 05.11.2020, 08:30
Parte integrantă a
agriculturii europene, sectorul apicol are o contribuție semnificativă la
menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității. În același timp, aduce
un aport economic de circa 14 miliarde de euro pe an, fiind sursa principală
sau adițională de venit pentru circa 620 de mii de cetățeni europeni. Rolul de
polenizatori al albinelor este unul vital – ele contribuie la înmulțirea multor
plante cultivate sau sălbatice, fapt ce se reflectă în producția alimentară,
conservând, în același timp, biodiversitatea.
Principala producție a albinei nu
este mierea, ci este polenizarea, spune eurodeputatul Daniel Buda, cu care am
discutat despre importanța apiculturii și despre sprijinul acordat
apicultorilor europeni, inclusiv celor din România – țară care deține al doilea
cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană, peste 1,8 milioane:
Aș putea să spun în privința apiculturii
că este poate cel mai important sector, atât pentru componenta vegetală, cât și
pentru componenta zootehnică, deoarece fără albine ar dispărea zeci de mii de
plante și, practic, agricultura ar fi imposibil de practicat pe mai departe la
același nivel. Spuneam uneori în dezbaterile cu diverse persoane sau cu diverse
structuri că principala producție a albinei nu este mierea, ci este
polenizarea. Acest lucru se cunoaște mai puțin de către cetățeni și de aceea
este important, și la nivelul UE și la nivelul diverselor structuri importante,
inclusiv din România, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, adică apiculturii ce
este al apiculturii.
De asemenea, pot să vă spun că, după sectorul laptelui, în
comisia de Agricultură cel mai dezbătut subiect este cel legat de apicultură.
De ce? Pentru că ne propunem să venim cu forme de sprijin și noua Politică
Agricolă Comună vine cu o formă de sprijin consistent pentru apicultură. De
asemenea, la nivel național sectorul apicol a fost puternic sprijinit și este
puternic sprijinit cu sute de milioane
de euro. Pentru că altfel apicultorii nu au cum să reziste pe piață, mai ales
că ei sunt extrem de dependenți de ceea ce înseamnă aceste schimbări climatice,
deoarece albinele sunt foarte sensibile la aceste aspecte – și au nevoie de
aceste forme de sprijin.
Mesajul meu este unul foarte ferm pentru apicultori: să stea liniștiți, că de la nivelul UE,
de la nivel național, suntem preocupați de nevoile lor, știm care le sunt
nevoile și resursele financiare pe care le punem la dispoziție cu siguranță se
vor constitui într-un ajutor sustenabil pentru aceștia, astfel ca mai departe
să poată să reziste pe piață.
Sprijinul financiar al UE, dublat de contribuțiile statelor membre, se aplică programelor
naționale de apicultură, programe destinate îmbunătățirii condițiilor din
sectorul apicol și comercializării produselor. Printre măsuri se află
pregătirea apicultorilor, sprijinirea lor pentru a începe o afacere în acest
sector, lupta împotriva paraziților care afectează stupii, respectiv
îmbunătățirea calității produselor apicole.
Datele Comisiei Europene arată că
în UE, 78% din flora autohtonă și 84% dintre culturi depind parțial sau deplin
de polenizatori precum albinele. În vederea refacerii și protejării
ecosistemelor naturale, Comisia Europeană a inaugurat, pe de altă parte, un nou
Centru de cunoștințe privind biodiversitatea, menit să pună la dispoziția
publicului cele mai recente informații în domeniu.