Ajutoarele de minimis – scheme pentru sectorul agricol din România
Ajutoarele de minimis se acordă în toate statele membre conform Regulamentului Uniunii Europene privind ajutoarele de minimis. Cuantumul total al schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi unice din statele membre ale Uniunii Europene nu poate depăși 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare.
Clara Iancu, 18.07.2024, 09:03
Regulamentul Uniunii Europene privind ajutoarele de minimis stabilește criteriile de acordare a ajutoarelor de minimis în statele membre. Ajutoarele de minimis pot fi acordate întreprinderilor din statele membre de-a lungul a trei exerciţii financiare, cu condiţia să nu depăşească suma de două sute de mii de euro.
Luând în considerare Regulamentul Uniunii Europene privind ajutoarele de minimis, Guvernul României a aprobat, în acest an, două scheme de ajutor de minimis pentru crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna şi Mangalița şi pentru susținerea producătorilor de cartofi de consum.
Care sunt condiţiile de acordare a acestor scheme de ajutor de minimis aflăm de la Petra Ochişor, directorul executiv al Direcţiei pentru agricultură Giurgiu.
“Anul acesta, prin acest ajutor de minimis pentru cei care cresc porci din rasele Basna și Mangalița a intervenit o noutate. Persoanele fizice nu mai sunt incluse în acest ajutor de minimis.
Numai cei care sunt persoane juridice pot să beneficieze de acest sprijin, dacă dețin acele elemente de identificare privind exploatația, dacă sunt înregistrați din punct de vedere sanitar-veterinar, dacă fac dovada valorificării a minimum opt purcei din una din cele două rase și care îndeplinesc și celelalte condiții, bineînțeles, de a avea dovada că sunt înregistraţi cu medicul concesionar, că au elementele de identificare pentru acele animale pe care le cresc în gospodării, în exploatații și impunerea unei greutăţi minime pentru cei opt purcei pe care îi valorifică.
La cultura de cartof este o formă de sprijin sub formă de ajutor de minimis, echivalentul a 200 euro pe hectar cultivat cu cartof, pentru cei care fac dovada că au înființat cultura de cartof și au și valorificat producția de pe suprafața pe care au înființat-o.”
La sfârşitul anului 2023, Comisia Europeană a adoptat două regulamente care modifică regulile generale pentru acordarea ajutorului de minimis de către statele membre. Reglementările revizuite scutesc sumele mici de ajutor de la controlul ajutoarelor de stat din Uniunea Europeană, deoarece se consideră că nu au un impact asupra concurenței și comerțului pe piața internă. Noile acte normative au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024 și se vor aplica până la 31 decembrie 2030.