Acțiunile Parlamentului European privind statul de drept în Ungaria
În Parlamentul European, s-a dezbătut recent încălcarea continuă a statului de drept în Ungaria.

Daniel Onea, 11.04.2025, 09:30
Parlamentul European a evaluat recent starea drepturilor fundamentale în Ungaria, după ce majoritatea proguvernamentală a schimbat legea privind adunările publice în martie 2025, permițând autorităților să clasifice adunările pro-LGBTIQ+ drept încălcări ale Legii privind protecția copilului. Deputații europeni au susținut că această limitare a drepturilor de întrunire și de exprimare este o încălcare directă a drepturilor fundamentale ale omului și ale drepturilor civile consacrate în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și în valorile fundamentale ale Uniunii.
În 1997, Budapesta a devenit prima capitală a unei foste țări din blocul comunist care a găzduit un marș Pride, un moment de referință pentru egalitate și libertate. Cu toate acestea, guvernul Ungariei a făcut pași regresivi de mulți ani, demontând instituții, statul de drept și libertatea de exprimare, până la punctul în care Parlamentul European nu mai poate considera țara o democrație deplină.
În raportul din 2024 privind statul de drept, Comisia Europeană a constatat că obstacolele care afectează organizațiile societății civile persistă și a cerut Ungariei să ia măsuri pentru a promova un spațiu civic sigur și favorabil, spune Michael McGrath, comisar pentru democrație, justiție și statul de drept, după o vizită la Budapesta, la finalul lunii martie.
„Comisia a acționat, de asemenea, cu privire la noua lege privind protecția suveranității naționale, aducând chestiunea în fața Curții de Justiție. Activitatea Oficiului pentru Suveranitate creează un efect de înfrigurare în rândul organizațiilor societății civile și subminează spațiul civic din Ungaria. În urma vizitei la Budapesta am văzut că organizațiile societății civile continuă să se confrunte cu un mediu de lucru foarte dificil. În dialogul meu cu autoritățile naționale, am precizat că societatea civilă trebuie protejată și merită sprijinul nostru. Munca acesteia aduce beneficii poporului maghiar în viața de zi cu zi și folosește fondurile Uniunii Europene acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.”
Un alt accent al vizitei comisarului european pentru democrație, justiție și statul de drept, Michael McGrath, a fost pe libertatea și pluralismul mass-media.
„Am concluzionat în raportul nostru din 2024 privind statul de drept că amenințările la adresa pluralismului mass-media evidențiate în rapoartele anterioare privind statul de drept au rămas neabordate. Acestea se referă la aspecte precum corectitudinea și transparența publicității guvernamentale, independența funcțională a autorității de reglementare a mass-media sau guvernanța și independența editorială a serviciului public.
Am subliniat autorităților maghiare cât de esențial este ca acestea să abordeze recomandările privind libertatea presei din raportul nostru din 2024 privind statul de drept. Principiile la care toate statele noastre membre aderă în mod voluntar sunt clare. Uniunea noastră este o uniune a libertății și egalității. Fiecare ar trebui să poată fi cine este, să trăiască și să iubească liber. Dreptul de a ne aduna pașnic este un drept fundamental care trebuie susținut în întreaga Uniune Europeană.”