Finanțare adecvată a Politicii Agricole Comune
Politica Agricolă Comună are nevoie de o finanțare adecvată. Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că fermierii cer fonduri pentru a-și achita ratele la bancă și pentru a acoperi costurile de producţie iar plățile directe trebuie să rămână un instrument la dispoziția fermierilor.
Robina Cornaciu, 05.11.2024, 09:15
Comisia Europeană stabileşte condiţiile şi normele specifice privind finanţarea cheltuielilor care intră sub incidenţa politicii agricole comune (PAC). Au fost create două noi fonduri: Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
Angajamentele bugetare aferente se fac în tranşe anuale sub formă de prefinanţare, plăţi intermediare sau plăţi ale soldului. Plăţile intermediare se fac pentru fiecare program de dezvoltare rurală, în funcţie de disponibilităţile bugetare, în limita plafoanelor stabilite de legislaţia comunitară, la care se adaugă sumele fixate de Comisie în conformitate cu dispoziţiile aplicabile plăţilor directe către agricultori şi pentru piaţa vitivinicolă.
Comisia Europeană trebuie să înţeleagă că fermierii cer fonduri pentru a-și achita ratele la bancă și pentru a acoperi costurile de producţie ale alimentelor, este de părere europerlamentarul Daniel Buda, care în plenul Parlamentului European a solicitat o finanțare adecvată a Politicii Agricole Comune în viitor, împreună cu o reducere a birocrației.
“Ne aflăm astăzi în fața unui lung șir de dezbateri privind viitorul agriculturii europene, iar documentul de lucru structurat pentru agricultură este bine venit și oferă o bază solidă de discuții. Totuși, soluțiile trebuie să fie analizate atent în evaluarea acestui document și a viitoarelor politici agricole.
Trebuie să pornim de la un principiu fundamental, nevoia de a garanta securitatea alimentară la nivelul Uniunii Europene. În acest context, aș dori să transmit un mesaj ferm Comisiei Europene: plățile directe trebuie să rămână un instrument la dispoziția fermierilor, acestea fiind o centură de siguranță pentru ei, fără a fi condiționate în mod obligatoriu de atingerea unor obiective de mediu care uneori sunt aproape imposibil de atins.
Al doilea mesaj: orice responsabilitate de mediu impusă fermierilor trebuie să fie corect compensată.
Niciun fermier nu trebuie să fie obligat să facă mai mult cu resurse mai puține.
De asemenea, resping orice mesaj subliminal de stigmatizare a produselor de origine animală. Comisia Europeană, în opinia mea, ar trebui și să promoveze o alimentație echilibrată care să includă și produsele de origine animală, nu doar o dietă pe bază de plante.
În același timp, o chestie importantă produsele importate din țările terțe trebuie să respecte aceleași standarde de calitate, deoarece importul unor alimente care conțin substanțe interzise în Uniunea Europeană mi se pare profund imoral atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori. PAC are nevoie de o finanțare adecvată pentru a putea să pună pe masă hrana toate zilele. “