În cel mai recent număr al Romanian Journal of European Affairs a fost publicat un articol pe tema regresului europenizării statelor din Balcanii de Vest.
În contextul actual, securitatea energetică devine o preocupare globală crucială.
Dacă în primul episod dedicat diferențelor generaționale în percepția cu privire la UE în țara noastră am avut în vedere membrii aceleiași familii, în ultimul podcast din acest an, care abordează tot diferențele generaționale, vorbim despre modul în care este receptată Uniunea Europeană de generații diferite, despre așteptările pe care acestea le au, dar și despre cum se raportează alți tineri din celelalte state membre la spațiul comunitar.
Institutul European din România (IER) a organizat joi, 12 decembrie 2024, conferința aniversară cu tema „Împreună pentru o Europă mai puternică! IER@25”.
Săptămâna trecută a adus o decizie istorică pentru noi: intrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Decizia a fost salutată imediat de politicienii de la București, dar și de europarlamentarii români.
Cum va arăta viitorul relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA?
În ediția de iarnă a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, a fost publicat un articol care abordează comportamentul de politică externă al statelor mici, un subiect mai puțin prezent în literatura de specialitate.
Comisia Europeană a propus noi măsuri de contracarare a folosirii migranţilor ca ameninţări hibride la adresa Uniunii şi de întărire a securităţii la frontierele externe.
La nivel european, prețurile la energie trebuie să scadă, inclusiv pentru companiile mici și mijlocii și pentru industrie, iar pentru asta este nevoie de o reglementare strategică, pe termen lung, a pieței europene a energiei, crede eurodeputatul german Martin Schirdewan.
Uniunea Europeană intenţionează să sancţioneze din nou autorităţile din Georgia, din cauza reprimării brutale a demonstraţiilor pro-europene.
La căderea regimului Assad, Uniunea Europeană cere părților implicate în conflictul sirian să protejeze civilii și să pacifice țara. După mai mult de un decenii de război civil și de numeroase suferințe, poporul sirian are dreptul să trăiască în liniște.
Uniunea Europeană a alocat, anul trecut, peste 380 de miliarde de euro pentru cercetare. În rândul statelor membre, România are cea mai mică sumă acordată cercetării ca procent din PIB.
Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord politic privind o nouă directivă care pregătește terenul pentru introducerea unui certificat fiscal electronic pentru scutirile de TVA.
Uniunea Europeană atrage atenția asupra nevoii urgente de a combate disparitățile salariale de gen. Câștigurile brute pe oră ale femeilor sunt, în medie, cu 12,7% mai mici decât cele ale bărbaților.
Consumatorii din Uniunea Europeană care achiziționează sisteme de programare pentru computere, sisteme de Inteligenta Artificiala sau fișiere digitale pot trage la răspundere platformele online care vând produse defecte. O nouă Directivă Europeană în acest sens a fost aprobate recent.