Comisia Europeană a publicat raportul său de convergență pentru anul 2024, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro.
Încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătăţit în aprilie, pentru a şasea lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel începând din februarie 2022. Germania, însă, rămâne o povară, chiar dacă “dă semne de viaţă” – relevă rezultatele unui studiu publicat de Sentix, un institut german de analiză financiară.
Previziunile economice de iarnă publicate recent de CE relevă că economia Uniunii Europene a intrat în noul an cu un nivel mai redus decât se preconiza. De asemenea, așteaptările sunt ca inflația să continue să scadă în 2024.
Economia zonei euro a scăpat la limită de recesiune. Potrivit datelor provizorii date publicităţii de Oficiul European de Statistică, pe întreg anul 2023 creşterea a fost modestă, de 0.5 la sută, la fel ca în întreaga Uniune.
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre, a adoptat cele trei acte juridice finale necesare pentru a permite Croaţiei să introducă moneda euro la 1 ianuarie anul viitor.
Comisia Europeană a apreciat că Croaţia, țară care a aderat la Uniunea Europeană în anul 2013, este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023.
România nu e pregătită să adopte moneda unică europeană
Trei sferturi dintre români doresc adoptarea monedei unice europene, dar România este încă de parte de a îndeplini criteriile pentru intrarea în zona euro.
Comisia Europeană estimează o creștere și mai rapidă a economiei Uniunii, dar și o inflație mai mare.
Ne aşteptăm la o revenire puternică a economiei Uniunii Europene şi a Zonei Euro, pe măsură ce vaccinarea se intensifică, iar restricţiile vor fi ridicate gradual. Sunt principalele concluzii ale Previziunilor Economice de Primăvară publicate recent de Co
Încrederea în economia zonei euro scade din nou după măsurile adoptate de statele UE pentru a diminua impactul celui de-al doilea val pandemic.
O integrare europeană completă a României nu se poate realiza decât după aderarea la moneda unică. În cele ce urmează, aflăm de la eurodeputatul Iuliu Winkler pe unde se mai află România în drumul său către zona euro.
Tendinţa de încetinire a economiei româneşti va continua atât în acest an cât şi anul viitor, estimează Comisia Europeană
Bulgaria ar putea adera în 2023 la zona euro, în timp ce România nu este sigură că va fi pregătită nici peste patru ani.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a prezentat şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti direcţiile principale de politică externă ale ţării.