Românii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Camera Deputaților și Senatul României. Scrutinul este organizat de Ziua Națională, dar și într-un context politic și social tensionat, creat după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea desfăşurându-se în cele 950 de secţii organizate în străinătate.
AEP a adoptat hotărârea privind modificarea listei sediilor secțiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale și cele legislative.
Autorităţile de la Bucureşti anunţă ce măsuri au luat pentru organizarea în diaspora a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.
Secțiile de vot organizate pentru alegerile prezidențiale pot rămâne deschise până la miezul nopții dacă există alegători în interiorul sau în afara secției care nu și-au exprimat votul.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat, miercuri, hotărârea privind lista sediilor celor 950 secţii de votare din străinătate la alegerile pentru Preşedintele României, precum şi la cele pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Alegerile parlamentare și prezidențiale 2024; calendarul acțiunilor electorale şi datele limită până la care alegatorii români din străinătate se mai pot înscrie în registrul electoral.
Guvernul României a aprobat calendarul alegerilor prezidenţiale din anul 2024.
La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor și pentru Preşedintele României din anul 2024, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota prin corespondenţă sau la secţia de votare.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a făcut precizări legate de desfășurarea scrutinului din 9 iunie.
Minivacanţa de 1 Mai şi Paştele Ortodox / Votul în străinătate la alegerie europarlamentare / Ajutor pentru TAROM / Noi evacuări din Gaza / Premiile cinematografiei româneşti / O nouă campioană la fotbal
Pentru buna desfășurare a alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024, Ministerul Afacerilor Externe va organiza un număr de 916 secţii de votare, dublu față de cele organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Declaraţie de presă facută de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu
Ministerul Afacerilor Externe a activat secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” dedicată informării alegătorilor români aflați în străinătate, pe website-ul instituției.
MAE informează că la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, votarea începe la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00.
După ce proiectul de lege privind simplificarea desfășurării alegerilor europarlamentare din 2024 în străinătate, depus de parlamentarii de Diaspora, Radu Mihail şi Iulian Lorincz a fost respins, aceştia au depus recent o a doua propunere legislativă.