În 2024, au fost aprobate primele norme pentru combaterea violenței împotriva femeilor în Uniunea Europeană. În prezent, în Parlamentul European, continua dezbaterile pentru oprirea acestui fenomen.
O femeie este ucisă la fiecare zece minute pe glob, de cele mai multe ori de către o rudă, arată datele centralizate de Organizația Națiunilor Unite. Pe 25 noiembrie a fost Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
Au intrat în vigoare primele norme adoptate la nivelul Uniunii Europene de combatere a violenței împotriva femeilor. Potrivit responsabililor comunitari, aceste agresiuni reprezintă una dintre cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial, iar din păcate statele membre ale Uniunii nu fac excepție.
Parlamentul European a adoptat ieri, în ultima sa sesiune plenară din acest mandat legislativ, primele norme comunitare privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Directiva solicită legi naţionale mai stricte şi o mai bună asistenţă acordată victimelor.
În cazul violenței domestice sau de gen, discuțiile sunt, în general, axate pe urmele fizice sau corporale lăsate de loviturile partenerului. Dar, de fiecare dată aceste lovituri sunt însoțite și de efecte psihice.
Violenţa de gen este manifestarea cea mai brutală a inegalităţii existente la nivelul societăţii noastre.
Așa cum deja se știe, pandemia și restricțiile impuse în consecință au afectat și mai mult grupurile deja vulnerabile cum ar fi, de pildă, persoanele și copiii din zonele rurale defavorizate.
Comisia Europeană a adoptat prima Strategie cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului, precum și o propunere de recomandare a Consiliului de instituire a unei garanții europene pentru copii.
Încă de la începutul pandemiei și de la instituirea primelor restricții de circulație în primăvara anului trecut, au apărut semnale că violența domesctică a escadalat peste tot în lume.
Femeile de astăzi se confruntă cu probleme despre care societatea civilă cunoaşte, poate, prea puţine lucruri.
O Românie dinamică în care percepţiile de gen se schimbă în sensul modernizării, o Românie care încă oscilează între atitudini conservatoare şi progresiste în raport cu temele egalităţii de gen.
Una dintre problemele cu care se confruntă familiile din România o reprezintă violenţa domestică, iar violul este cea mai devastatoare formă de violență.
Poliţiştii români vor putea interveni în cazurile de violenţă domestică, dacă este nevoie chiar şi intrând cu forţa în casă,...
Violenţa domestică este considerată una dintre cele mai mari probleme din UE, cu impact social, dar şi financiar foarte important. La nivelul instituţiilor europene se discută despre îmbunătăţirea metodelor de combatere a acestui fenomen.
Parlamentul European declară toleranţă zero faţă de abuzuri şi hărţuire sexuală. Făptuitorii trebuie pedepsiţi, este mesajul transmis de europarlamentari într-o rezoluţie adoptată recent în plenul de la Strasbourg.