Partidele principale din Parlamentul European au ajuns la un acord politic pentru a aproba noua echipă a Comisiei Europene, din care face parte şi românca Roxana Mânzatu.
Pentru a contracara efectele dezastrelor naturale, în 2001 Uniunea Europeană a creat mecanismul europen de protecţie civilă. Recentele inundații din Spania sunt în atenția liderilor europeni care sunt gata să-l activeze.
Comisia Europeană a anunţat că va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali. În același timp, politicile împotriva migraţiei ilegale se înăspresc şi la nivelul capitalelor europene.
Rezultatul referendumului din 20 octombrie 2024 din Republica Moldova, care a arătat o ușoară majoritate în favoarea aderării la Uniunea Europeană, a generat reacții diverse din partea politicienilor români şi europeni.
Comisia Europeană a prezentat Raportul Dialogului Strategic cu Agricultorii - document ale cărui recomandări au fost agreate de toţi jucătorii în domeniu. Raportul recomandă menţinerea obiectivelor de mediu pentru a contracara efectele schimbărilor climatice și face diferenţa între practicile agricole care revigorează solul sau biodiversitatea şi cele nesustenabile.
Comisia Europeană va acorda 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al Uniunii pentru ţările din Europa Centrală, între care şi România, grav afectate de inundaţii. La rândul său, Parlamentul European vrea ca Fondul de solidaritate să devină proporţional cu creşterea numărului şi a gravităţii dezastrelor naturale în întreaga Europă.
Comisia Europeană pune la dispoziție 10 miliarde de euro pentru statele din Europa Centrala și de Est afectate de inundații. Parlamentul European cere un ajutor mai consistent pentru dezastrele naturale.
Comisia Europeană va prezenta o nouă viziune asupra agriculturii şi alimentaţiei în primele 100 de zile ale celui de al doilea mandat al preşedintei Ursula von der Leyen. La baza acesteia vor sta recomandările făcute de experţi în raportul final al Dialogului strategic.
Uniunea Europeană și-a propus să ajungă la 20% din producția globală de cipuri până în 2030, prin Legea europeană a cipurilor, una dintre cele mai ambițioase politici industriale ale Uniunii până în prezent. Astfel, în Germania, până în 2027 se va deschide cea mai mare astfel de fabrică de pe continent.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat, la Bruxelles, despre PNRR, deficitul bugetar și viitorul comisar european din partea României.
Ursula von der Leyen, din Germania, a fost reconfiormata in functia de preşedintă a Comisiei Europene pentru următorii 5 ani, după ce, anterior, malteza Roberta Metsola a fost realeasă la conducerea PE.
Ucraina şi Republica Moldova au început oficial procesul de aderare la UE, prin organizarea primelor conferinţe interguvernamentale.
Preşedintele României a participat la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii europeni au stabilit cine va ocupa principalele posturi în instituţiile UE.
Şefii de stat şi de guvern europeni au avut o primă discuţie cu privire la propunerile Consiliului European pentru trei din principalele patru funcţii în Uniunea Europeană.
În faţa noilor realităţi geopolitice şi a unor provocări din ce în ce mai mari, Uniunea Europeană are nevoie de un nou Pact pentru competitivitate, bazat pe ideea unei pieţe unice europene perfect integrate.