Săptămâna trecută a adus o decizie istorică pentru noi: intrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Decizia a fost salutată imediat de politicienii de la București, dar și de europarlamentarii români.
Comisia Europeană a finalizat un acord de comerţ liber cu blocul Mercosur al statelor sud-americane. Conform acordului, Uruguay, Brazilia, Argentina şi Paraguay vor reduce tarifele şi va fi creată una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a calificat acordul drept „un jalon istoric”.
Uniunea Europeană trebuie să mărească bugetul alocat cheltuielilor pentru apărare, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a pledat pentru o piață unică a apărării și pentru consolidarea bazei industriale de apărare a Europei.
Cu 370 de voturi favorabile în Parlamentul European, noul executiv condus de Ursula von der Leyen a primit undă verde.
Miniștrii de interne din România, Bulgaria, Austria și Ungaria, alături de comisarul european de resort, Ylva Johansson, au convenit astăzi, la Budapesta, ca România și Bulgaria să se alăture spațiului Schengen de liberă circulație și cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025.
Partidele principale din Parlamentul European au ajuns la un acord politic pentru a aproba noua echipă a Comisiei Europene, din care face parte şi românca Roxana Mânzatu.
Pentru a contracara efectele dezastrelor naturale, în 2001 Uniunea Europeană a creat mecanismul europen de protecţie civilă. Recentele inundații din Spania sunt în atenția liderilor europeni care sunt gata să-l activeze.
Comisia Europeană a anunţat că va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali. În același timp, politicile împotriva migraţiei ilegale se înăspresc şi la nivelul capitalelor europene.
Rezultatul referendumului din 20 octombrie 2024 din Republica Moldova, care a arătat o ușoară majoritate în favoarea aderării la Uniunea Europeană, a generat reacții diverse din partea politicienilor români şi europeni.
Comisia Europeană a prezentat Raportul Dialogului Strategic cu Agricultorii - document ale cărui recomandări au fost agreate de toţi jucătorii în domeniu. Raportul recomandă menţinerea obiectivelor de mediu pentru a contracara efectele schimbărilor climatice și face diferenţa între practicile agricole care revigorează solul sau biodiversitatea şi cele nesustenabile.
Comisia Europeană va acorda 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al Uniunii pentru ţările din Europa Centrală, între care şi România, grav afectate de inundaţii. La rândul său, Parlamentul European vrea ca Fondul de solidaritate să devină proporţional cu creşterea numărului şi a gravităţii dezastrelor naturale în întreaga Europă.
Comisia Europeană pune la dispoziție 10 miliarde de euro pentru statele din Europa Centrala și de Est afectate de inundații. Parlamentul European cere un ajutor mai consistent pentru dezastrele naturale.
Comisia Europeană va prezenta o nouă viziune asupra agriculturii şi alimentaţiei în primele 100 de zile ale celui de al doilea mandat al preşedintei Ursula von der Leyen. La baza acesteia vor sta recomandările făcute de experţi în raportul final al Dialogului strategic.
Uniunea Europeană și-a propus să ajungă la 20% din producția globală de cipuri până în 2030, prin Legea europeană a cipurilor, una dintre cele mai ambițioase politici industriale ale Uniunii până în prezent. Astfel, în Germania, până în 2027 se va deschide cea mai mare astfel de fabrică de pe continent.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat, la Bruxelles, despre PNRR, deficitul bugetar și viitorul comisar european din partea României.