Viețile noastre sunt tot mai influențate de schimbările climatice. Acum, până nu este prea târziu, sunt necesare măsuri pentru reducerea poluării, protejarea ecosistemelor și habitatelor, pentru încurajarea reciclării și tranziția către o energie curată. Sunt preocupări care ar trebui să devină obligatorii pentru fiecare dintre noi, dacă ne dorim o viața de calitate.
În ediția din luna iunie 2024 a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, publicată de Institutul European din România, a apărut un articol despre politicile tranziției industriale ecologice și posibilele sale implicațiile asupra fragmentării economice.
Parlamentarii români, care fac parte din noul Parlament European au promis că vor susține în continuare fermierii din Europa și dezvoltarea agriculturii românești cu fonduri europeane .
La doar câteva zile după alegerile europene de anul acesta, reprezentanţii societăţii civile europene s-au reunit pentru a discuta despre rolul lor în implementarea mai eficientă a politicilor UE.
Uniunea Europeană doreşte să consolideze rolul consumatorilor prin noi norme care modifică şi adaptează directivele existente la tranziţia verde şi la economia circulară.
Consolidarea rolului consumatorilor europeni în vederea tranziției verzi este o prioritate pentru Parlamentul European.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi reguli care le vor permite consumatorilor să fie mai bine informați, mai bine protejați și mai bine echipați pentru a deveni actori reali ai tranziției verzi.
Bugetul UE pe anul viitor a fost adoptat de Parlamentul European. Negociatorul-şef al bugetului a fost europarlamentarul român Siegfried Mureşan.
Maroš Šefčovič, vice-preşedinte executiv al Comisiei Europene, a început seria discuţiilor verzipentru informarea coresctă a consumatorilor.
Pactul Verde European este extrem de important și promițător din punctul de vedere al siguranței energetice europene dar și al acțiunilor de protecție a mediului de termen mediu și lung.
România a primit 2,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, a doua tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Comisia Europeană a adoptat cel de-al doilea raport anual privind punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență.
Institutul European din România a organizat, la data de 23 martie a.c., evenimentul cu titlul: Restabilirea competitivității UE: Provocări și oportunități în contextul dublei tranziții verzi și digitale.
Principalele trei instituţii ale Uniunii Europene au convenit priorităţile legislative comune pentru 2023 şi 2024.
41% din finanţarea Planului de redresare și reziliență al României (PNRR) va sprijini tranziția verde.