Aici puteti asculta rubrica "Aflăm pentru tine" din 20.12.2024.
Săptămâna trecută a adus o decizie istorică pentru noi: intrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Decizia a fost salutată imediat de politicienii de la București, dar și de europarlamentarii români.
2025 – anul începând cu care românii vor putea circula liber atât în Spațiul Schengen, cât și în Statele Unite.
Comisia Europeană a propus o nouă metodă de simplificare a formalităţilor de călătorie pe teritoriul comunitar şi în Spaţiul Schengen. Paşapoartele şi cărţile de identitate se vor digitaliza şi vor putea putea fi transmise în avans autorităţilor de la frontiere, pentru o trecere mai rapidă şi mai uşoară a acestora.
România va continua să fie alături de Republica Moldova în plan bilateral, în plan european în ce priveşte negocierile pentru aderarea la UE, dar şi în aspecte concrete legate de dezvoltarea economică, consolidarea infrastructurii şi, mai ales, de securitatea energetică, a afirmat, marţi, la Chişinău, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu.
Viitoarea Comisie Europeană ar trebui să se axeze pe creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii europeni. Este mesajul pe care europarlamentari români din noua legislatură l-au transmis la Bruxelles.
Dragi prieteni, inaugurăm rubrica săptămânală „Turist român în lume”, care va include informaţii utile pentru românii care vizitează alte ţări. Rubrica va completa oferta noastră online, „Alerte şi sfaturi de călătorie”.
Traficul de pe aeroporturile din România a revenit în prima jumătate a lui 2024 la nivelul pre-pandemie.
România depune eforturi diplomatice pe toate liniile pentru ca în acest an să fie atins obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat ferm convins că în octombrie, cel târziu, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru Statele Unite şi că ţara va intra, tot anul acesta, şi în Spațiul Schengen, de liberă circulație, cu graniţele terestre.
Reprezentanţii mediului de afaceri din România sunt îngrijoraţi că, odată cu aderarea parţială la Spaţiul Schengen, vor începe să piardă forţa de muncă adusă din afara Uniunii Europene.
Între 30 și 31 martie, România intră în spațiul Schengen, maritim și aerian, anunță reprezentanții MAI prezenți în Aeroportul Otopeni pentru exemplificarea procedurii care va fi aplicată din noaptea de sâmbătă spre duminică.
MAE: Alţi 11 cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora au fost evacuaţi la, 18 martie, din Fâşia Gaza în Egipt. / Administraţia de la Bucureşti ia măsuri pentru a compensa efectele negative asupra activităţii de transport rutier generate de întârzierea aderării României la Spaţiul Schengen./ O stradă din capitala Belgiei poartă, din 19 martie, numele României. / Peste 5.000 de copii români ortodocşi au fost botezaţi anul trecut în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, o scădere semnificativă faţă de anii precedenţi, când numărul botezurilor depăşea 10.000 anual./ Aproximativ 82.000 de candidaturi din 160 de state din afara spaţiului Uniunii Europene au fost înregistrate în cadrul programului anual de burse oferite de România prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru anul universitar 2024-2025.
Aeroporturile din România finalizează pregătirile pentru intrarea în Spaţiul Schengen. România şi Bulgaria urmează să adere la Spațiul european de liberă circulaţie începând cu frontierele aeriene și maritime la 31 martie 2024.
România are susţinerea deplină a Belgiei, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii, pentru aderarea completă la spațiul de liberă circulație Schengen.