Înființat în 2010 ca un ciclu anual de coordonare a politicii fiscale și economice al Uniunii Europene, pachetul de măsuri al semestrului de primăvară 2024 mizează pe reforme, strategii de abordare a crizelor și provocărilor și pe resurse umane în creșterea economică și a rezilienței.
Susținerea reformelor și a investițiilor pentru a asigura prosperitatea, competitivitatea, echitatea și reziliența Uniunii Europene pe termen lung sunt principalele orientări de politică în cadrul semestrului european.
În cadrul Semestrului European de Primăvară, Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de orientări bugetare care să ajute statele membre să îşi întărească procesul de redresare economică.
Noul Mecanism pentru redresare și reziliență, în valoare de 675 de miliarde de euro, va oferi sprijin financiar pentru investițiile și...
Pandemia de coronavirus a influențat și redactarea semestrului european, care stabilește cadrul pentru coordonarea politicilor economice ale statelor membre.
Miniştrii educaţiei din ţările membre ale Uniunii Europene au adoptat o rezoluţie privind educarea şi formarea în semestrul european, care prevede asigurarea de dezbateri în cunoştinţă de cauză cu privire la reforme şi investiţii.
Comisia Europeană a prezentat, recent, un ultim set de recomandări specifice fiecărei țări pentru 2019, în care defineşte orientările de politică economică adresate tuturor statelor membre, pentru următoarele 12 luni.
Comisia Europeană a dat publicităţii evaluarea sa anuală a situației economice și sociale din statele membre.
MAE, prin Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România au organizat dezbaterea cu tema Semestrul European 2018: Recomandări specifice de țară și măsuri naționale de răspuns.
Semestrul european este mecanismul de coordonare la nivelul Uniunii Europene a politicilor economice naţionale, şi a fost introdus în anul 2010 de Consiliul European