Liderii mondiali s-au reunit la Baku, în Azerbaidjan, unde a avut loc summitului liderilor mondiali pentru acțiuni climatice, care a marcat lansarea celei de a 29-a Conferințe a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP29).
În contextul schimbărilor climatice accelerate, vara anului 2024 a adus o nouă serie de recorduri alarmante la nivel global și regional, subliniind impactul semnificativ pe care încălzirea globală îl are asupra mediului și societății.
Folosirea resurselor proprii, reducerea importurilor şi investiţii masive în capacităţi de producţie, sunt elemente definitorii ale noii Strategii Energetice Naţionale.
Miercuri 6 noiembrie, Centrul Europe Direct București a organizat un nou eveniment de tip dialog interactiv „What’s new in the EU?”.
Combaterea schimbărilor climatice şi asigurarea susţinerii financiare pentru a încetini acest fenomen, în baza Acordului de la Paris, sunt principalele subiecte abordate de reprezentanţii Uniunii Europene la , Conferința ONU COP-29 care se desfăşoară în Azerbaidjan, până pe 22 noiembrie.
Emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană s-au redus anul trecut cu peste 8 la sută față de 2022. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, este cea mai mare scădere anuală din ultimele decenii, cu excepţia anului 2020, când pandemia de COVID-19 a dus la încetinirea activităților economice și în consecință la o reducere mai mare a emisiilor, de aproape 10 procente.
Ediția de anul acesta, denumită „Apa, elixir al vieții”, este dedicată călătoriei apei într-o lume însetată.
Degradarea solului ne amenință competitivitatea, securitatea alimentară, productivitatea agricolă, biodiversitatea și reziliența la fenomenele meteorologice extreme și la schimbările climatice, este concluzia unui raport publicat în această săptămână de Observatorul Uniunii Europene privind solul.
Parlamentul reacționează la recentele fenomene meteorologice extreme din Europa. Sunt necesare mai multe fonduri pentru a consolida pregătirea și răspunsul UE în caz de dezastre naturale.
După o vară de foc, cu recorduri de căldură prăbușite unul după altul, Europa se confruntă cu inundații catastrofale.
Banca Europeană de Investiții a realizat un sondaj la nivel mondial care a testa cunoștințele legate de schimbările climatice. România a obținut un punctaj sub media Uniunii Europene.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat în mod oficial primul Regulament privind refacerea naturii. Țările membre ale Uniunii trebuie să prezinte planuri naționale pentru a restaura cel puțin 20% din zonele terestre și maritime până în 2030.
Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate a persoanelor în scopul învățării și proiecte de cooperare între organizații și instituții. De asemenea, programul oferă sprijin pentru cooperare în domeniul politicilor la nivelul UE.
În Uniunea Europeană, în general, pescuitul şi activităţile conexe devin tot mai sustenabile şi, în acelaşi timp, mai puţine stocuri sunt pescuite excesiv. Totuşi, sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura rezilienţa acestui sector – admite Executivul comunitar.
Încălzirea globală și sustenabilitatea sunt considerate probleme ale generațiilor tinere, care vor trebui să înfrunte o lume în care efectele schimbării climei devin tot mai evidente.