Războiul din Ucraina, relaţiile comeciale UE–SUA, situaţia din Orientul Mijlociu şi interferenţa Rusiei în procesele electorale din România, Republica Moldova şi Georgia au fost printre subiectele discutate la summitul european de iarnă de la Bruxelles.
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a prezentat problemele cheie ale diversificării aprovizionării cu gaz din Rusia, sprijinul UE pentru consumatori și măsurile de reducere a dependenţei de un singur furnizor.
În a 1.000-a zi de război, Ucraina a lovit o ţintă militară aflată în Rusia cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune.
Rusia folosește migrația ilegală pentru a destabiliza Europa, declară eurodeputatul Siegfried Mureșan după vizita la granița dintre Polonia și Belarus.
Uniunea Europeană trebuie să definească mai clar cum ar dori să se încheie criza din Ucraina și, pentru asta, trebuie să ţină cont de realitate, afirmă dr. Klemen Grošelj, expert în apărare şi fost membru al Parlamentului European din partea Sloveniei.
CSAT a constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral din turul I al alegerilor prezidențiale.
La 1.000 de zile de război și având în faţă o iarnă dificilă şi plină de incertitudine, Ucraina transmite că nu va ceda niciodată în fața Rusiei.
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, întrunit luni la Bruxelles, a abordat chestiuni legate de războiul din Ucraina, relația Uniunii cu SUA sau situația din Georgia.
Un raport de evaluare a provocărilor complexe cu care se confruntă UE și statele sale membre a fost elaborat la Bruxelles și prezentat recent.
Un avertisment serios a fost lansat de şeful Statului Major al Apărării.
Viitorul Uniunii Europene nu trebuie să depindă de rezultatul alegerilor din Statele Unite, așa cum nu trebuie să depindă de politica dusă de China sau Federația Rusă, crede actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel. Aflat pe final de mandat, el a acordat recent un interviu pentru European Newsroom, din care fac parte mai multe agenţii europene de știri, între care şi France Presse.
Pentru a contracara efectele directe și indirecte ale războiului dintre Rusia şi Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat Cadrul temporar de criză şi tranziţie prin care a instituit o serie măsuri de ajutor de stat menite să sprijinire economia europeană.
În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, PE și-a reconfirmat recent opinia potrivit căreia UE trebuie să continue să sprijine Kievul atât timp cât va fi nevoie până la victorie.
Reuniți timp de două zile la Bruxelles, liderii europeni au discutat despre Ucraina, Republica Moldova și situația din Orientul Mijlociu.