Istoria instituțională nu este mereu atât de fascinantă așa cum este istoria cotidiană, așa cum este viața unei personalități sau așa cum este povestea unei descoperiri care a schimbat tot ceea ce omenirea știa la un moment dat.
La finele celui de-al doilea război mondial, sovieticii au instalat în toate țările în care a fost prezentă Armata Roșie un regim politic care l-a copiat pe cel din URSS.
Regimurile totalitare și oamenii lor, lideri și membri obișnuiți ai partidelor comuniste și fasciste, au strigat isteric lumii întregi suferința și persecuțiile la care ar fi fost supuși de regimul democratic.
Poetul, traducătorul, eseistul, academicianul și politicianul Ștefan Augustin Doinaș, de la nașterea căruia s-au împlinit 100 de ani, este cunoscut liceenilor și publicului cultural român prin poemul Mistrețul cu colți de argint.
Născut în 1884, Gheorghe Ene-Filipescu a fost un copil de țărani, analfabet, plecat desculț din Oltenița la București unde a devenit ucenic de cizmar și unde, mai târziu, avea să-și deschidă un atelier de încălțăminte de lux.
Regimul comunist a folosit orice mijloace pentru a-i reduce la tăcere pe opozanți.
În nordul Bucureștiului, într-o zonă rezidențială care a început să fie construită și urbanizată în perioada interbelică, se află un interesant muzeu de artă: Muzeul Krikor H. Zambaccian.
Femeile au suferit în închisorile comuniste la fel de mult ca bărbații.
În decembrie 1989 românii și-au câștigat și dreptul de a face politică, alături de celelalte drepturi și libertăți.
La 15 noiembrie 1987 a venit vestea că muncitorii din Braşov, al doilea oraş ca mărime al României, s-au revoltat împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu.
23 august 1944 a fost o zi care a marcat destinul istoric al României între 1945 și 1989.
Este binecunoscut că regimul comunist şi nomenclatura sa nu suportau criticile. Dacă în ţară presa era cu totul aservită, presa liberă din Occident era dezlănţuită împotriva politicii sale, radio Europa liberă fiind vârful de lance.
Între 1945 şi 1989, zeci de ani, viaţa înaltei aristocraţii comuniste româneşti a fost un mister pentru omul de rând. Nu se ştia ce pasiuni aveau acei oameni, care le erau preocupările, ce discutau şi ce decizii luau.
Născut în 1884 la Brăila, Panait Istrati a fost unul dintre cei mai complecşi scriitori români. El este considerat în aceeaşi măsură şi scriitor francez.