Conform celui mai recent raport Eurostat, rata de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în Uniunea Europeană a fost, în medie, în 2021, de 46,2%, cu mult sub baremul de 65% impus ca obligatoriu din anul 2019 prin Directiva europeană ce reglementează domeniul DEEE.
La 11 decembrie 2019, Comisia a prezentat Pactul verde european, un pachet ambițios de măsuri prin care Uniunea Europeană să atingă neutralitatea carbonului până în 2050.
Materiile prime critice sunt materii prime de mare importanță economică pentru UE, cu un risc ridicat de întrerupere a aprovizionării din cauza concentrării surselor lor și a lipsei unor produse de substituție bune și accesibile ca preț.
România riscă să ajungă în fața justiției din cauza gropilor de gunoi neînchise. În același timp, țara noastră are o rată mică de reciclare, dar și un număr redus de deșeuri municipale generate.
Sistemul pentru reciclarea mai eficientă a ambalajelor pentru băuturile îmbuteliate va fi funcțional de joi.
O bună parte dintre români preferă să își vândă sau cedeze telefonul mobil sau computerul, în timp ce reciclarea acestor aparate este forte scăzută.
Parlamentul European adoptă norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea şi reciclarea ambalajelor, pentru a combate creșterea constantă a deșeurilor.
Mai puține haine aruncate și mai multă reciclare în industria textilă, este ceea ce vrea Comisia Europeană. Pentru a opri risipa din acest domeniu, executivul comunitar propune norme noi de colectareseparată, sortare și reutilizare a materialelor textile
Uniunea Europeană înregistrează progrese în reciclarea și compostarea deșeurilor municipale, dar și în reducerea gunoaielor care sfârșesc în gropile de gunoi. România, însă, este la coada clasamentului.
Producem din ce în ce mai multe deşeuri şi, chiar dacă s-au făcut unele progrese în reciclarea acestora, mai rămân multe de făcut - atrage atenţia Comisia Europeană în ultimul său raport de specialitate.
Conform statisticilor, în Uniunea europeană prețurile la îmbrăcăminte au scăzut cu peste 30% între anii 1996 și 2018.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică.
Comisia Europeană a adoptat o nouă propunere privind norme comune de promovare a reparării bunurilor, care le vor permite consumatorilor să facă economii și vor sprijini obiectivele Pactului verde european prin reducerea deșeurilor, printre altele.
Protejarea mediului, dar și a sănătății umane, printr-un trai cât mai simplu, mai apropiat de natură și mai nepoluant este deopotrivă datoria autorităților publice și a cetățenilor obișnuiți.
În cadrul Pactului Verde European, Comisia Europeană a propus un nou set de reguli pentru reducerea deşeurilor rezultate din ambalaje, prin reciclarea şi reutilizarea acestora.