Economia zonei euro a scăpat la limită de recesiune. Potrivit datelor provizorii date publicităţii de Oficiul European de Statistică, pe întreg anul 2023 creşterea a fost modestă, de 0.5 la sută, la fel ca în întreaga Uniune.
Previziunile blocului comunitar pentru propria economie pentru ultima parte a anului 2023 și pentru anul 2024 sunt în continuare rezervate. Ele au fost ușor revizuite, dar mesajele transmise sunt de prudență și incertitudine.
Previziunile economice ale iernii anului 2023 confirmă schimbările în bine ale economiei blocului comunitar. Ele se referă la creșterea economică, prețurile la energie și inflație.
Comisia Europeană are veşti bune în privinţa evoluţiei economiei româneşti în acest an. Potrivit celor mai noi estimări ale executivului comunitar, creşterea Produsului Intern Brut ar urma să fie mai mare decât arătau previziunile din toamnă.
În contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina vecină, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani.
În timp ce Europa avansează pe agenda de decarbonizare și își intensifică eforturile pentru a spori autonomia strategică și tehnologică, conflictul militar survenit într-o perioadă de uşoară revenire post-pandemică crează provocări dramatice.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, moneda euro a scăzut, iar în septembrie a coborât chiar sub pragul psihologic al parităţii faţă de dolarul american.
Pâinea s-a scumpit cu peste 25% într-un an în România, însă mai multe state membre au înregistrat creșteri și mai mai ale prețurilor.
Creșterea economică mai lentă, inflația și deprecierea monedei euro afectează puternic economia Uniunii Europene.
Economia Uniunii Europene se redresează mai rapid decât se preconizase în urma recesiunii provocate de pandemie. Rămân însă riscuri şi incertitudini care pot afecta puternic prognozele economice pozitive ale Comisiei.
Economia Uniunii Europene în ansamblu a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus, dar sunt şanse de redresare în anii următori - se arată în previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene.
Autoritățile române fac apel la responsabilitate, în contextul creşterii îmbolnăvirilor de coronavirus/ Economia României va scădea, anul acesta, cu 6%, urmând să revină în zona pozitivă anul viitor – estimează Comisia Europeană
Recesiunea provocată de pandemia de coronavirus va fi mai severă decât se estima anterior, avertizează Comisia Europeană.
Recent a avut loc, în sistem online, un summit EuranetPlus, summit la care a participat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei...
Planul franco-german de redresare a economiei UE a fost primit cu bucurie de către șefa Comisiei Europene, dar patru state își doresc un alt scenariu.