Războiul din Ucraina, relaţiile comeciale UE–SUA, situaţia din Orientul Mijlociu şi interferenţa Rusiei în procesele electorale din România, Republica Moldova şi Georgia au fost printre subiectele discutate la summitul european de iarnă de la Bruxelles.
La căderea regimului Assad, Uniunea Europeană cere părților implicate în conflictul sirian să protejeze civilii și să pacifice țara. După mai mult de un decenii de război civil și de numeroase suferințe, poporul sirian are dreptul să trăiască în liniște.
În a 1.000-a zi de război, Ucraina a lovit o ţintă militară aflată în Rusia cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune.
Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, alături de alte instituții ale statului român și în coordonare cu structurile dedicate ale Comisiei Europene, a participat miercuri, 4 decembrie 2024, la operațiunea de evacuare din Fâșia Gaza a mai multor pacienți pediatrici și membri ai familiilor acestora.
Miercuri 27 noiembrie, Centrul Europe Direct București și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au organizat, în format online, evenimentul intitulat: EU misinformation on social networks. How it influences our choices (case studies from Romania, Hungary and Republic of Moldova).
Încheierea primului război mondial, departe de a liniști spiritele înfierbântate care îl declanșaseră, a alimentat noi furii și obsesii iar soluțiile extreme au fost considerate cele mai potrivite.
Uniunea Europeană trebuie să mărească bugetul alocat cheltuielilor pentru apărare, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde a pledat pentru o piață unică a apărării și pentru consolidarea bazei industriale de apărare a Europei.
Uniunea Europeană trebuie să definească mai clar cum ar dori să se încheie criza din Ucraina și, pentru asta, trebuie să ţină cont de realitate, afirmă dr. Klemen Grošelj, expert în apărare şi fost membru al Parlamentului European din partea Sloveniei.
Noua Comisie Europeană se va concentra pe competitivitate economică, reducerea birocraţiei şi inovaţie.
Parlamentul European a adoptat, ieri, bugetul Uniunii Europene pentru 2025. Acesta este cu 6% mai mare decât cel pentru anul în curs și a primit 418 voturi pentru, 185 împotrivă şi 67 de abţineri.
Legislativul european comemorează 1000 de zile de la începerea agresiunii ruse în Ucraina și își reafirmă sprijinul total pentru Ucraina până la obținerea păcii.
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, întrunit luni la Bruxelles, a abordat chestiuni legate de războiul din Ucraina, relația Uniunii cu SUA sau situația din Georgia.
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, care a aruncat în incertitudine susţinerea efortului de război ucrainean de către Washington.
Un raport de evaluare a provocărilor complexe cu care se confruntă UE și statele sale membre a fost elaborat la Bruxelles și prezentat recent.