Atentatele teroriste din ultimii ani - comise în ţări europene sau oriunde în altă parte, în lume - au lăsat urme dureroase în memoria noastră.
Pe 15 martie 2011, iluzionaţi de Primăvara Arabă, în Siria lui Bashar al Assad protestatarii ieşeau în stradă încrezători că vor reuşi să democratizeze ţara.
Au trecut mai mult de 2 ani si jumătate de când un tânăr tunisian, disperat de comportamentul represiv al autoritătii de stat si-a dat foc, aprinzând o lume întreaga.
În decembrie 2010, Mohamed Bouazizi, vânzător ambulant de fructe din Tunisia, şi-a dat foc în mijlocul străzii în semn de protest faţă de abuzurile comise de regimul de atunci al preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali.
Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, problemele de securitate generate de Primăvara Arabă, situaţia din Orientul Mijlociu şi din Afganistan au fost teme abordate la Bucureşti de directorul CIA, John Brennan.
La 2 ani de la declansarea asa numitei primăveri arabe, mişcare care a înlăturat de la putere dictatori cu ştate vechi din ţări arabe, efectele in ţările din Africa de Nord si Orientul Mijlociu sunt neclare.