Previziunile economice de iarnă publicate recent de CE relevă că economia Uniunii Europene a intrat în noul an cu un nivel mai redus decât se preconiza. De asemenea, așteaptările sunt ca inflația să continue să scadă în 2024.
Pe fondul confirmării în linii mari a evaluării anterioare a perspectivei inflației pe termen mediu, Consiliul guvernatorilor a decis să mențină cele trei rate cheie ale dobânzilor Băncii Centrale Europene neschimbate.
Sumar: Angajări în sistemul sanitar; Date şi previziuni economice; Proteste ale transportatorilor şi fermierilor; România şi NATO; Iarnă grea în estul ţării;
FMI a redus previziunea de creştere economică în România.
Previziunile blocului comunitar pentru propria economie pentru ultima parte a anului 2023 și pentru anul 2024 sunt în continuare rezervate. Ele au fost ușor revizuite, dar mesajele transmise sunt de prudență și incertitudine.
Economia Uniunii Europene va continua să crească anul acesta şi anul viitor, însă într-un ritm mai redus faţă de estimarea din luna mai - se arată în Prognoza economică din vară pe anului 2023, publicată recent de Comisia Europeană.
Previziunile economice ale iernii anului 2023 confirmă schimbările în bine ale economiei blocului comunitar. Ele se referă la creșterea economică, prețurile la energie și inflație.
Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit previziunile economice pentru acest an. Se preconizează că atît economia Uniunii Europene cât şi cea a zonei euro vor evita, la limită, recesiunea tehnică anticipată pentru începutul anului.
România a avut o importantă creștere a PIB-ului real în primul trimestru al anului, dar încetinirea creșterii economice este inevitabilă, potrivit Comisiei Europene.
Pachetul de primăvară din cadrul semestrului 2022 european pregătit de Comisia Europeană oferă statelor membre sprijin și orientări, la doi ani de la primul impact al pandemiei de COVID-19 și în contextul invaziei ruse în Ucraina.
Proiectul de buget al României pe 2021 este centrat pe investiții. Guvernanții vor ca, în paralel, să fie făcută o reformă a companiilor cu pierderi.
Puternic afectată de pandemia de coronavirus, economia Uniunii Europene va ajunge la cifrele înregistrate înainte de pandemie abia în 2022.
Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimările privind evoluţia economiei României în următorii ani.
Comisia Europeană a dat publicităţii previziunile economice de toamnă, pentru statele membre ale blocului comunitar.
Uniunea Europeană a avut în 2017 cea mai mare creștere economică din ultimii 10 ani. Potrivit previziunilor de primăvară, date publicității de executivul comunitar, ritmul va rămâne susținut și în acest an.