Investiţiile rezidenţiale se mută în judeţul Ilfov, însă presiunea pe traficul din Bucureşti va creşte.
Preţurile locuinţelor în România au crescut cu 5,5% în primul trimestru din 2024, peste media Uniunii Europene şi a zonei euro.
Piaţa imobiliară din România dă semne de revenire, iar apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti.
Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la circa 66.000 de euro în România, în primul trimestru din 2024. Românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanţare.
Tot mai mulţi cumpărători preferă locuinţele din Ilfov, în detrimentul Capitalei României, conform analizei unei companii de servicii imobiliare.
Preţurile locuinţelor în cele 27 de state membre UE au crescut cu 0,3% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu trimestrul 1, dar au scăzut cu 1,1% faţă de trimestrul 2 din 2022.
Piaţa imobiliară din România dă semne de încetinire pe mai multe segmente.
În România, inflaţia scade uşor, iar apartamentele din marile oraşe se ieftinesc.
Garsonierele reprezintă categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere în ultimii 10 ani în România, astfel că în luna mai 2023 chiria medie lunară a ajuns la 331 de euro.
Casa ideală pentru români trebuie să fie eficientă din punct de vedere energetic. 54% dintre aceștia cred că eficiența energetică este criteriul principal pentru o locuință ideală și este strâns legată de calitatea construcției.
În primele șase luni ale acestui an au fost date în folosință aproape 32.600 de locuințe, în creștere cu peste 1.200 unități față de aceeași perioadă a anului trecut.
Peste 57.000 de imobile au fost vândute în România în iulie, cu aproape 4.400 mai multe față de luna precedentă.
Războiul din Ucraina a ridicat prețurile pe piața imobiliară. Creșterea prețurilor la energie și la alimente, resimțită la nivel global, este dublatǎ de creșterea prețurilor la chirii ṣi la vânzările de apartamente.
Conform unui raport recent, piaţa rezidenţială din România şi-a continuat trendul ascendent în al doilea trimestru din 2021, iar preţurile solicitate de către vânzătorii de locuinţe au consemnat cea mai mare creştere de la declanşarea epidemiei încoace.
Ultimul trimestru din 2020 a însemnat o revenire spectaculoasă pentru piața locuinţelor noi din România. Mai mult decât atât, pe tot parcursul anului, atât activitatea de dezvoltare, cât şi cea de tranzacţionare au înregistrat un avans faţă de 2019