În luna iunie a avut loc, la Luxembourg, Consiliul Agricultură şi Pescuit, ultimul consiliu AGRIFISH al preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene.
România, Bulgaria şi Turcia au creat o forță comună pentru curăţarea Mării Negre de mine.
În Uniunea Europeană, în general, pescuitul şi activităţile conexe devin tot mai sustenabile şi, în acelaşi timp, mai puţine stocuri sunt pescuite excesiv. Totuşi, sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura rezilienţa acestui sector – admite Executivul comunitar.
Prohibiţia pescuitului s-a extins, de marţi, şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria, pescuitul sezonier la scrumbie în Deltă urmând să se facă doar de pescarii autorizaţi.
Uniunea Europeană promovează activ conservarea și gestionarea durabilă a rechinilor, precum și politica înotătoare natural atașate în cadrul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului și în alte forumuri internaționale relevante.
Pescarii și pescuitul durabil sunt fundamentale pentru securitatea alimentară, la fel ca și starea mărilor şi oceanelor și viața pe care o adăpostesc.
Pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană pentru îmbunătăţirea durabilităţii şi rezilienţei sectorului pescuitului şi acvaculturii din Uniunea europeană cuprinde o comunicare referitoare la tranziţia energetică a sectorului.
Cel mai recent plan de acțiune pentru protejarea și refacerea ecosistemelor marine încurajează pescuitul tradițional, concomitent cu reducerea utilizării combustibililor folosili în navigație.
În Parlamentul European a fost dezbătută situaţia pescuitului la scară mică în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a prezentat un plan de acţiune privind pescuitul şi acvacultura, menit să contribuie la atingerea obiectivelor de mediu asumate de Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană a aprobat cotele de pescuit pentru 2023. Spania are cea mai mare flotă de pescuit din UE, în timp ce țara noastră a rămas cu mai puțin de 150 de vase de pescuit.
Comisia Europeană a adoptat propunerea privind cotele de pescuit pentru 2023 în Marea Baltică. Pe baza acestei propuneri, ţările Uniunii Europene vor stabili cantităţile maxime din cele mai importante specii de peşti care pot fi prinse în bazinul marin.
Sectorul de pescuit de la Marea Neagră se află de mai mulţi ani în dificultate. Cauzele sunt poluarea, pescuitul excesiv, lipsa investiţiilor şi, nu în ultimul rând, o legislaţie care nu este actualizată.
Pescuitul sturionilor din apele teritoriale româneşti rămâne interzis, după ce ministrul mediului, Barna Tanczos, a semnat recent un ordin în acest sens.
În 2006, cu un an înainte de intrarea în Uniunea Europeană, România a interzis timp de 10 ani pescuitul sturionilor, un moratoriu care a fost prelungit apoi până în 2021.