Uniunea Europeană are un plan ambițios prin care să asigure neutralitatea climatică până în 2050. Toate politicile prin care se va face această tranziție sunt incluse în Pactul Verde European pentru combaterea schimbărilor climatice ce acoperă toate sectoarele economiei: transporturi, energie, agricultură, mediu și oceane, climă, industrie, cercetare și inovare.
Marcăm acum o nouă etapă în implementarea Pactului Verde European. Este vorba despre adoptarea primelor norme UE care reduc emisiile de metan din sectorul energetic din Europa și din întreaga lume.
Sumar: Calendarul complet al alegerilor în România; Bilanţ DNA; România susține, alături de celelalte state europene, Ucraina; Pact Verde în România
Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi reguli care le vor permite consumatorilor să fie mai bine informați, mai bine protejați și mai bine echipați pentru a deveni actori reali ai tranziției verzi.
Comisia Europeană recomandă ca Europa să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90 % până în 2040.
Confruntată cu furia din lumea agricolă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras un proiect de lege care viza reducerea utilizării pesticidelor.
Uniunea Europeană a făcut un nou pas către adoptarea primei legislaţii comunitare de reducere a emisiilor de metan.
Pactul verde European este declarat prioritate comună pentru perioada 2021-2024, de instituțiile UE- PE, Consiliul și Comisia- instituții care au stabilit obiectivele și prioritățile politice comune până la următoarele alegeri europene din 2024.
În discursul său din privind starea Uniunii din 13 septembrie 2023, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat principalele priorități și inițiative emblematice pentru anul următor, pe baza succeselor și realizărilor UE
Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă a Comisiei Europene poate fi îmbunăţită. Veerle Nuyts, purtătoare de cuvânt al Comisiei Europene, a lămurit recent ce schimbări au fost propuse.
UE aplică primul standard pentru obligațiuni verzi, cu ajutorul căruia va obține mai multă transparență și va descuraja practicile de tip greenwashing.
Pactul Verde European este extrem de important și promițător din punctul de vedere al siguranței energetice europene dar și al acțiunilor de protecție a mediului de termen mediu și lung.
Comisar european pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, laudă eficienţa funcţionării Mecanismului de protecţie civilă a UE, menţionând însă că el trebuie eficientizat continuu.
Dovezile științifice arată că Europa este continentul care se încălzește cel mai repede la nivel global. În acest context, Parlamentul European a votat Legea privind restaurarea naturii, unul din cei mai importanţi piloni ai Pactului Verde European.
Bruxelles-ul propune o nouă perspectivă cuprinzătoare asupra amenințărilor legate de schimbările climatice și degradarea mediului asupra păcii, securității și apărării, perspectivă reflectată într-o comunicare comună