Combaterea schimbărilor climatice şi asigurarea susţinerii financiare pentru a încetini acest fenomen, în baza Acordului de la Paris, sunt principalele subiecte abordate de reprezentanţii Uniunii Europene la , Conferința ONU COP-29 care se desfăşoară în Azerbaidjan, până pe 22 noiembrie.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a participat la cea de a 79-a reuniune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite şi a solicitat comunității internaționale să stabilească limite clare în privința dezvoltării inteligenţei artificiale.
Autoritățile române promit, în continuare, măsuri pentru protecția copiilor și creșterea natalității.
Israelul şi-a intensificat avansul în sudul Libanului, în acţiuni care au fost condamnate atât de organizaţii internaţionale, cât şi de Uniunea Europeană. Acum câteva zile, două tancuri israeliene au intrat în baza Forţei Interimare a Naţiunilor Unite desfăşurate în sudul Libanului. Incidentul a fost descris de secretarul general al ONU Antonio Guterres drept „profund îngrijorător”, iar de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell – „complet inacceptabile”.
Israelul și Hezbollahul sunt din nou pe picior de război, iar deteriorarea situației îngrijorează Uniunea Europeană. Poziția blocului comunitar este una care susține soluțiile diplomatice și protejarea civililor.
Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu au dominat agenda ministrului român de Externe, Luminița Odobescu, la Adunarea Generală a ONU.
Situaţia de securitate din Orientul Mijlociu e volatilă şi este foarte importantă evitarea unui război care să afecteze întreaga regiune, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
Sumar: Prima rectificare bugetară din 2024; Prognoză mai puţin optimistă; Intervenţia naţională la ONU; Împrumut american pentru armata României; Start bun pentru FCSB în Europa League
La cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, şeful statului român a vorbit despre provocările de securitate actuale.
Jumătate din producția de energie electrică din acest an a Uniunii Europene a provenit din surse regenerabile, reiese dintr-un raport publicat, ieri, de Comisie. În plus, Uniunea a reușit să reducă la doar 18% dependența de gazul rusesc, iar consumul comunitar a scăzut semnificativ pe fondul măsurilor de eficientizare.
Populația României se confruntă cu o scădere și îmbătrânire dramatică, iar potrivit celui mai recent raport al Națiunilor Unite, în doar zece ani va ajunge la nivelul de după Al Doilea Război Mondial.
Blocul comunitar a decis să suplimenteze sprijinul financiar pentru refugiații palestinieni din Orientul Mijlociu cu încă 68 de milioane de euro. Primele 50 de milioane de euro sunt deja disponibile.
În ediția de iarnă a revistei academice Romanian Journal of European Affairs a fost publicat un articol care analizează subiectul economiei circulare.