Uniunea Europeană are un plan ambițios prin care să asigure neutralitatea climatică până în 2050. Toate politicile prin care se va face această tranziție sunt incluse în Pactul Verde European pentru combaterea schimbărilor climatice ce acoperă toate sectoarele economiei: transporturi, energie, agricultură, mediu și oceane, climă, industrie, cercetare și inovare.
Majoritatea europenilor sprijină politica energetică adoptată de UE în ultimii cinci ani, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice arată progresele înregistrate de UE în ceea ce privește asigurarea unei energii sigure, competitive și la prețuri accesibile pentru toți.
O accelerare record a perturbărilor climatice în 2023 a condus la o încălzire globală cu 1,48 de grade Celsius peste nivelurile preindustriale, la o creștere a temperaturii oceanelor și la pierderi de gheață în Oceanul Antarctic care au depășit toate recordurile.
Se împlinesc anul acesta cinci ani de la lansarea Pactului Verde European. PE a aprobat, de atunci, cu mare majoritate inițiativele incluse în acest pachet de politici, dar, la nivelul anumitor țări și în zona unor sectoare social‑economice, unanimitatea
În cel mult 30 de ani, România îşi propune ca mixul energetic naţional să fie în proporţie de 86% din energie regenerabilă.
Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra textului noiii legi privind refacerea naturii. Odată adoptată și aplicată în statele membre ale UE, legea va avea o contribuție-cheie la atingerea neutralității climatice până în anul 2050.
Pentru a contribui la reducerea emisiilor în lupta cu schimbările climatice, PE mizează pe adoptarea rapidă a unor alternative ecologice, cum este energia regenerabilă.
Prin Acordul de la Paris, Uniunea Europeană s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050.
Lipsa materiilor prime, concurența acerbă și costurile mari încetinesc planul UE de a deveni un mare jucător mondial în industria bateriilor, iar obiectivele privind neutralitatea emisiilor pot fi afectate.
La summitul privind punerea în aplicare a acțiunilor climatice desfășurat la Sharm el-Sheikh, UE a fost reprezentată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Infracţiunile climatice - poate justiția să compenseze lipsa deciziei politice?
Fiecare dintre noi poate contribui prin gesturi mici la reducerea emisiilor de carbon..
În numărul din iunie 2022 al revistei academice Romanian Journal of European Affairs este propus cititorilor un articol despre rolul orașele inteligente în societatea europeană digitală
Comisia Europeană invită orașele din Uniune să-și exprime interesul de a deveni parte a misiunii Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030.