Am discutat la Bruxelles cu Dumitru Fornea, membru din România al Comitetului Economic şi Social European, despre migraţie, azil şi refugiaţi.
LOGS - Grup de Inițiative Sociale este una dintre cele mai cunoscute organizații din România specializată pe refugiați. Am stat de vorbă la Bruxelles cu preşedintele său, Flavius Ilioni-Loga.
Am discutat cu profesorul Cristian Pîrvulescu despre ce s-a întâmplat în 24 noiembrie, noul mandat Trump, războiul din Ucraina, migraţie şi azil în UE.
UE are un Pact pentru Migraţie şi Azil. Am discutat despre acest subiect cu vicepreşedintele CESE Laurenţiu Plosceanu.
În colecția de microstudii a Institutului European din România a fost publicat un nou material de tip Policy Brief.
Migraţia de la oraș la sat este un fenomen social în expansiune în România. Fenomenul este explorat în documentarul „În căutarea paradisului pierdut”.
Comisia Europeană a anunţat că va propune o nouă legislaţie pentru a încuraja expulzarea migranţilor ilegali. În același timp, politicile împotriva migraţiei ilegale se înăspresc şi la nivelul capitalelor europene.
Anul acesta a scăzut puternic numărul de traversări frauduloase ale frontierelor Uniunii Europene. Potrivit agenţiei europene specializate FRONTEX, numărul trecerilor ilegale detectate a fost, în primele 9 luni din 2024, cu peste 40% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Reuniți timp de două zile la Bruxelles, liderii europeni au discutat despre Ucraina, Republica Moldova și situația din Orientul Mijlociu.
Parlamentul European a condamnat în repetate rânduri reintroducerea în continuare a controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene. De asemenea, a criticat Comisia Europeană pentru că este lentă sau reticentă în a iniția o penalizare pentru încălcarea procedurilor.
MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Federală Germania că vor fi extinse controalele temporare la toate frontierele terestre ale Republicii Federale Germania pentru a proteja securitatea internă și a reduce migrația ilegală, începând cu 16 septembrie 2024.
România se numără printre cele nouă state membre care vor primi sprijin tehnic pentru întocmirea planurilor lor naţionale de punere în aplicare a Pactului privind migraţia şi azilul, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Ascultaţi, aici, Muncind în Europa, din 29.07.2024.
România depune eforturi diplomatice pe toate liniile pentru ca în acest an să fie atins obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Agenda strategică a Uniunii Europene pentru următorii cinci ani încorporează atât valorile tradiționale și documentele constitutive ale blocului, cât și reformele și noile provocări care au apărut în ultimii ani.