Desfășurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 22 martie, “Ora Pământului” (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul 'stingerea luminilor', la care au participat oameni din întreaga lume încă de la prima marcare în 2007
UE face progrese în ceea ce privește reducerea poluării, însă sunt necesare acțiuni mult mai ferme pentru a-și atinge obiectivele în următorii cinci ani. Acest acțiuni vor sprijini tranziția durabilă a economiei UE și o vor face mai competitivă.
Uniunea Europeană trebuie să intensifice măsurile de prevenire a degradării solurilor și de creștere a rezilienței la secetă. Combaterea deșertificării este o prioritate pe agenda Comisiei Europene, iar participarea la cea de-a 16-a ediție a Convenției Națiunilor Unite subliniază acest angajament.
Uniunea Europeană face progrese în ceea ce privește obiectivele de reducere la zero a poluării până în 2030, dar sunt necesare acțiuni mai ferme. Acestea sunt concluziile a două rapoarte despre reducerea poluării şi aerul curat, publicate de Comisie şi Agenția Europeană de Mediu.
Începând cu 28 decembrie 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căştile audio, căştile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărţi electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie şi căştile intraauriculare noi trebuie să fie echipate cu un port de încărcare USB-C
Ediția de anul acesta, denumită „Apa, elixir al vieții”, este dedicată călătoriei apei într-o lume însetată.
Uniunea Europeană are un plan ambițios prin care să asigure neutralitatea climatică până în 2050. Toate politicile prin care se va face această tranziție sunt incluse în Pactul Verde European pentru combaterea schimbărilor climatice ce acoperă toate sectoarele economiei: transporturi, energie, agricultură, mediu și oceane, climă, industrie, cercetare și inovare.
Comisia Europeană a prezentat Raportul Dialogului Strategic cu Agricultorii - document ale cărui recomandări au fost agreate de toţi jucătorii în domeniu. Raportul recomandă menţinerea obiectivelor de mediu pentru a contracara efectele schimbărilor climatice și face diferenţa între practicile agricole care revigorează solul sau biodiversitatea şi cele nesustenabile.
Dezinformarea ecologică îi afectează pe consumatori. Uniunea Europeană dorește să se asigure că informaţiile care apar pe etichetele produselor alimentare şi nealimentare sunt reale, iar practicile comerciale înşelătoare să fie interzise.
Banca Europeană de Investiții a realizat un sondaj la nivel mondial care a testa cunoștințele legate de schimbările climatice. România a obținut un punctaj sub media Uniunii Europene.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat în mod oficial primul Regulament privind refacerea naturii. Țările membre ale Uniunii trebuie să prezinte planuri naționale pentru a restaura cel puțin 20% din zonele terestre și maritime până în 2030.
Oamenii, vinovaţi de încălzirea climei, reprezintă acelaşi "pericol" pentru planeta noastră ca "meteoritul care a exterminat dinozaurii". Aprecierea a fost făcută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un discurs rostit la New York cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.
Erasmus+ finanțează proiecte de mobilitate a persoanelor în scopul învățării și proiecte de cooperare între organizații și instituții. De asemenea, programul oferă sprijin pentru cooperare în domeniul politicilor la nivelul UE.
În această primăvară, Agent Green, organizație non-guvernamentală dedicată problemelor de mediu, a împlinit 15 ani de funcționare.
Vine vara, se apropie și sezonul vacanțelor, iar Agenția Europeană de Mediu anunță că 96 la sută din totalul apelor pentru scăldat din Uniunea Europeană îndeplinesc standardele minime de calitate.