O listă cu 47 de proiecte care stimulează capacitățile interne de materii prime strategice a fost adoptată de Comisia Europeană. Printre țările inlcuse se numără și România.
Uniunea Europeană şi Australia au semnat un acord de cooperare în domeniul mineralelor critice şi strategice durabile. În contextul în care materiile prime critice reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru realizarea tranziţiei verzi şi a celei digitale, Bruxelles-ul a semnat, începând cu 2021, o serie de parteneriate în acest sector cu ţări din afara blocului comunitar.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, doresc finalizarea rapidă a strategiei privind Uniunea Piețelor de Capital, pe care o consideră esențială pentru piața unică și pentru finanțarea IMM-urilor.
În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat Planul de acțiune privind materiile prime critice care are 4 obiective principale
Comisia Europeană a lansat un portal online care oferă întreprinderilor orientări cu privire la modul de verificare a surselor de metale și minerale care intră în lanțurile lor de aprovizionare.